DORDRECHT VIERT CUYP: gratis museumavond voor Dordtenaren

Vrijdagavond 29 april is het feest in het Dordrechts Museum. Die avond viert Dordrecht zijn beroemdste schilder Aelbert Cuyp (1620-1691). Een kunstenaar die tijdens zijn leven alleen bekend was in Dordrecht maar na zijn dood internationale roem vergaarde. Om alle Dordtenaren de gelegenheid te geven het werk van deze bijzondere plaatsgenoot te bewonderen, is de tentoonstelling die avond gratis.De tentoonstelling 'In het licht van Cuyp' is een groot succes en kreeg goede recensies. Uit het hele land, van Groningen tot Limburg komen mensen naar Dordrecht om het werk van Cuyp en zijn navolgers te bewonderen. Het verhaal over Cuyps leven en roem is dan ook opmerkelijk en niet eerder in een tentoonstelling verteld.

Cuyp-rage

In zijn eigen tijd was Aelbert Cuyp vooral lokaal bekend. Zijn wereldwijde faam ontstond pas na zijn dood, en was opvallend genoeg eerst vooral een Engelse aangelegenheid. Halverwege de achttiende eeuw ontstond in Engeland een ware Cuyp-rage. Nederland werd totaal leeggekocht en waren er nauwelijks nog schilderijen van Cuyp in ons land te vinden. Nog steeds bevinden de belangrijkste schilderijen van Cuyp zich in Engeland.

Oproep aan Dordtenaren

Dat er nu zo veel werken van Aelbert Cuyp te zien zijn in de stad waar ze ooit zijn gemaakt is erg bijzonder. Het Dordrechts Museum roept daarom iedere Dordtenaar op om, tijdens de avondopenstelling op 29 april, te komen kijken hoe goed Cuyp was en te genieten van zijn zonnige landschappen.

Programma

Naast een bezoek aan de tentoonstelling, is het audiovisuele livestream programma Via Cultura aanwezig om diverse Dordtse gasten waaronder Kees Thies te interviewen. Livemuziek wordt de 29ste verzorgd door de Dordtse Nederlandstalige singer/songwriter Thisgirlslife. Bezoekers kunnen ook een 'spoedcursus Cuyp' volgen bij conservator Sander Paarlberg. Hij zal laten zien waarom Cuyp tot de beste Hollandse landschapschilders behoort.

Praktisch

Van 19.00 tot 22.00 uur is iedereen welkom. Om te weten op hoeveel Dordtenaren het museum kan rekenen moet er vooraf online een ticket gereserveerd worden. De tickets voor deze avond zijn hier verkrijgbaar. Kies als datum 29 april, tijdslot 19:00 - 22:00 uur en bij tickets 'Museumavond 29 april - Gratis entree Dordtenaren'.