Ben jij klaar voor het grootste stoomevenement van Europa?

Vrijdag is het eindelijk zover: dan start voor de 20e keer Dordt in Stoom! Dordt in Stoom is het grootste stoomevenement van Europa. Er worden dan ook heel veel bezoekers verwacht, wel 250.000. Wat moet je weten van dit bijzondere evenement? In dit artikel vertellen we er alles over. Van het programma tot parkeren.

SPECTACULAIRE OPENING

Vrijdagavond wordt het startschot gegeven met de traditionele vlootschouw, het spectaculaire openingsnummer van Dordt in Stoom! Het evenement start met een stoomfluitenconcert om 20.00 uur. Vanaf het Groothoofd, de Merwekade èn op de oevers van Zwijndrecht en Papendrecht is dit spektakel te volgen.

BRUISENDE GEZELLIGHEID

Zaterdag en zondag vanaf 10.00 uur barst het echt los. Het gigantische evenement is verspreid over twee gebieden in de stad. In het schilderachtige havengebied nabij het Groothoofd en de Merwekade zijn tientallen stoomschepen, stoommachines en stoomwerktuigen te bezichtigen. Stoomboten maken rondvaarten op de rivier. Voor de kinderen rijden er miniatuur-stoomtreinen. Diverse (stoom)schepen zijn opengesteld voor bezichtiging. Terrassen en muziek zorgen voor bruisende gezelligheid. 

DAGKAART STOOMRONDJE DORDT

Het Stoomrondje Dordt is een dagkaart, die de bezoeker terug brengt in de tijd. Het Stoomrondje Dordt geeft toegang tot alle vervoermiddelen van de manifestatie. Inbegrepen zijn de stoomtrein, (historische) bussen, de toegang tot de Modelbouwshow, de bezichtiging van diverse schepen en (stoom-) rondvaarten. De dagkaart Stoomrondje Dordt is dan verkrijgbaar bij alle vertrekpunten. Er kan een rondreis worden gemaakt; het vertrekpunt is naar eigen keuze. Om alles te kunnen zien, is tenminste drie uur nodig.


Elke dag staan er veel leuke activiteiten op het programma. Wat mag je niet missen?

Stoomtrein:

Heb je altijd een ritje met een stoomtrein willen maken? Dat kan! Tijdens Dordt in Stoom 2024 vertrekt op zaterdag en zondag elk uur een stoomtrein van de Baanhoekweg (bij Surfclub) naar station Dordrecht CS en vv. De trein staat hier ongeveer twintig minuten.
Dienstregeling (onder voorbehoud) zaterdag en zondag:
Vertrek Dordrecht CS vanaf perron 2 elke uur vanaf ±9.00 tot ±17.00 uur
Vertrek Baanhoekweg (bij Surfclub) elke uur vanaf ±10.00 tot ±18.00 uur
Entree: Stoomrondje Dordt of los kaartje.

Historische stoommachines:

Op de Merwekade, Kuipershaven, Wolwevershaven en Kerkeplaat is een scala aan historische stoommachines te bewonderen. Stoommachines, stoomwalsen, stoomtrekkers, stoombrandspuiten en brandweerauto en ander groot stoommateriaal. Rijdend op stoom op de kade, varend op stoom op het water, stoomexposities en stoomdemonstraties. Entree: gratis.

Stoomboten: bezichtigen en varen

Aan Dordt in Stoom doen maar liefst ruim 30 schepen, sleepboten en drijvend materiaal mee. Vanaf de Merwekade kun je elk half uur een rondvaart met een stoomboot maken. Laatste afvaart 17.30 u
Entree: Stoomrondje Dordt of los kaartje.

Aan de Merwekade, Kuipershaven, Wolwevershaven en Rietdijkshaven kun je schepen bezichtigen.
Entree: Stoomrondje Dordt of los kaartje.

Kruimeltjeskade

Eén van de leuke kinderactiviteiten is de Kruimeltjeskade. De Wolwevershaven wordt ingericht als een handelskade uit de jaren ’30 in de tijd van Kruimeltje. Kinderen kunnen meedoen met diverse oudhollandse spelletjes of de aanwezige brandweermannen en vrouwen assisteren bij het blussen van de ‘Brand’.

Kinderattracties

Over het hele terrein zijn leuke kinderactiviteiten te vinden. Op het Bolwerk en de Merwekade staan draaimolens. Op diverse plekken rijden kleine stoomtreinen waar je een ritje op kunt maken. Op het Otto Dickeplein en Bolwerk staan 2 grote waterbassins met modelboten. Op de Merwekade vind je twee modelspoorlocomotieven en op de Kuipershaven kun je zien hoe de boeken voor een draaiorgel gemaakt worden.

Shantyfestival

Tijdens Dordt in Stoom is er een groot shantyfestival. Zowel zaterdag als zondag treden er veel koren op. Er zijn vier podia: de Aardappelmarkt, het Groothoofd, de Merwekade en het Otto Dickeplein. Alle koren verzamelen zich rond tussen 10.45 en 11.30 uur voor een samenzang op het Otto Dickeplein.

Oldtimerbussen

Zowel zaterdag als zondag kun je tijdens Dordt in Stoom mooie oldtimer bussen bewonderen. De Oldtimerbussen pendelen tussen Dordrecht CS en het evenemententerrein (halte t.o. hotel Bellevue) maar ook tussen Modelbouwshow (Kerkeplaat) en stoomtreinhalte Surfclub (Baanhoekweg). De meeste van de 15 bussen worden onderhouden en gereden door een grote groep enthousiaste vrijwilligers van de Stichting Veteraan Autobussen (SVA).

Laatste bus Boomstraat-Station 18.15u
Locatie: Dordrecht CS / Groothoofd / Boomstraat (ringlijn)
Entree: Stoomrondje Dordt of los kaartje

Locatie: Modelbouwshow (Kerkeplaat) / Baanhoekweg (trein Surfclub) vv
Entree: gratis.

Stoombrandspuit met paardenspan

Een groep enthousiaste Gorkummers heeft van een, in vervallen staat verkerende, stoomspuit uit 1910 weer een goed werkende machine gemaakt, die met stoomenergie een grote hoeveelheid water kan verpompen. Het is een heel spektakel om de mannen met bel en brand roepend op de door paarden getrokken stoombrandspuit langs te zien komen.
Locatie: Havengebied / centrum. Entree: gratis te bekijken

Modelbouwshow

De Modelbouwshow wordt dit jaar weer in de hal van Stadsbeheer gehouden. Tijdens het grootste stoomevenement van het continent rijden de allerkleinste treintjes zo klein als een knopspeld of zo groot als een potlood rond. Maar het zijn niet alleen de spoorbanen en hun modellen. Prachtige poppenhuizen gebouwd in radio’s en t.v.’s of radiografisch bestuurde vrachtauto’s en miniatuurkermissen. Locatie: Kerkeplaat 3 (hal van Stadsbeheer), naast de Papendrechtsebrug
Entree: Stoomrondje Dordt of los kaartje.


VERVOER EN PARKEREN

Kom je met de trein naar Dordrecht? Dan stap je in het centrum uit. Je loopt dan makkelijk door het mooie centrum naar de havens. Kom je met de auto? Dan kun je gratis parkeren aan de Weeskinderendijk of de Kamerlingh Onnesweg. Vanaf de laatste locatie gaat elke 10 minuten een gratis pendelbus.

Betaald parkeren kan in één van de zeven parkeergarages in en rond het centrum. Kom je op de fiets? Dan kun je deze stallen in één zes fietsenstallingen.

Wil je meer weten over het programma, de faciliteiten en parkeren? Kijk dan op de website www.dordtinstoom.nl