Topschilderijen onderweg naar het Dordrechts Museum

Het Dordrechts Museum is druk bezig met het voorbereiden van de unieke tentoonstelling ‘In het licht van Cuyp. Aelbert Cuyp & Gainsborough – Constable – Turner’. De tentoonstelling die op 3 oktober opent, trekt nu al veel aandacht. Niemand minder dan Koningin Elisabeth II herself leent twee bijzondere schilderijen van Cuyp uit haar collectie uit aan het museum. En de National Gallery in Londen leent bij hoge uitzondering Cuyps absolute topstuk uit: ‘Rivierlandschap met ruiter en vee’. Maar dat zijn niet de enige topstukken die onderweg zijn naar het museum…

Rivierlandschap met ruiter en vee, Aelbert Cuyp

In Groot Brittannië zijn ze groot bewonderaar van Cuyp. Veel mooie werken zijn daarom al vroeg in Cuyps carrière overzees gegaan. Voor de bijzondere tentoonstelling komen ook niet eerder in Nederland getoonde landschappen terug naar de stad waar ze gemaakt zijn.

Britse meesters
Maar het blijft niet bij Cuyp alleen. ‘In het licht van Cuyp’ toont straks ook bijzondere werken van grote Britse kunstenaars die zich door de Dordtse meester lieten inspireren zoals Wilson, Gainsborough, Constable, Turner, Bonington, Callcott en Crome.

Topstuk van William Turner
Het Londense Tate Museum leent maar liefst drie vroege schilderijen uit van William Turner, die laten zien hoe de beroemde Engelse schilder het mistige gouden licht van Cuyp overnam. Topstuk is Turners Abingdon uit ca. 1808 dat bijna geheel in nevel gehuld is. Tate leent ook twee schetsboekjes van Turner uit met stadsgezichten die de schilder in Dordrecht maakte.

Abingdon, William Turner

Ook andere internationale musea werken mee aan de tentoonstelling. Zo worden er werken uitgeleend door het Victoria and Albert Museum, de National Trust, Kenwood House, het Los Angeles County Museum of Art, het Rijksmuseum, het Museum of Fine Arts in Houston, het Szépmüvészeti Múzeum in Boedapest, het Wallraf-Richartz-Museum in Keulen en de National Gallery of Ireland in Dublin.

Het mag duidelijk zijn dat dit niet zomaar een tentoonstelling is. Er is jaren gewerkt aan het samenstellen en verkrijgen van de collectie. Vanaf 3 oktober is het zover en kan iedereen de bijzondere werken bewonderen!