Hoera! De Engelenburgerbrug is weer geopend!

Zaterdag 12 maart was het feest op de Engelenburgerbrug. Na ruim twee jaar restauratie werd de monumentale brug weer geopend! Onder toeziend oog van een grote groep genodigden en belangstellenden verrichtte wethouder Marco Stam de officiële opening. 


In een grote tent op de brug konden belangstellenden zien wat voor ingewikkelde klus de restauratie geweest is. Bij foto’s van verschillende fasen van het restauratieproces werd uitgelegd hoe alles precies in zijn werk is gegaan en welke uitdagingen en tegenslagen er overwonnen moesten worden. En dat waren er heel wat!

Hierboven werd uitgelegd wat er gebeurt als poreuze lagen in de oude stenen afbrokkelen en hoe stenen door het uitzetten van de metalen verbindingen kunnen breken. Om de stenen te herstellen werden overal stalen pinnen aangebracht. Een tijdrovende klus.

De nieuwste techniek

Speciaal voor de gelegenheid was het ook mogelijk om een kijkje te nemen bij het hefmechanisme en de machinekamer in de pijler van de brug. Dat hoef je natuurlijk geen twee keer te zeggen. Jong en oud waren erg benieuwd wat er in de brug schuil ging. De huidige brug dateert van 1910 maar is nu helemaal uitgerust met moderne techniek. Het was indrukwekkend om de grote raderen van de brug van dichtbij te zien.

Vanaf 14 maart is de brug weer open voor alle verkeer. Dan is de slijtlaag voldoende hard geworden en kan de tent weg. Zo komt er een einde aan bijna 2 jaar gebruik maken van de tijdelijke brug die naast de Engelenburgerbrug ligt. ‘Het duurt nog ongeveer een maand om deze brug weg te halen en de zogenaamde 'remmingwerken' voor de Engelenburgerbrug te plaatsen’, vertelt projectleider Peter de Vet. ‘Als de kapotte kademuur (onder de tijdelijke brug) gerepareerd is, leggen we de nieuwe oprit naar de steigers van de jachthaven aan. Zo kunnen ook mensen met een rolstoel en hulpverleners veilig op de steigers komen.’

Als afsluiting van de opening maakten we een leuke groepsfoto van de mannen en vrouwen die jarenlang hun best gedaan hebben om de brug weer in oude luister te herstellen. Een geweldige prestatie!