Het Dordrechts Museum is een prachtige aanwinst rijker

Jarenlang stond het op het verlanglijstje van het Dordrechts Museum: een perspectiefstuk van topschilder Samuel van Hoogstraaten. Deze Dordtse schilder was één van de beste leerlingen van Rembrandt. Met het schilderij ‘Lezende jongen in een Renaissancepaleis’ liet hij voor het eerst zien wat met schilderkunst mogelijk was. ‘Hij werkte met perspectief, licht, schaduwwerking, gezichtsbedrog en tal van details’, vertelt conservator Sander Paarlberg. En dat resulteerde in een prachtig schilderij van 238 bij 173 centimeter. En dat schilderij is nu door iedereen te bewonderen in het Dordrechts Museum.

Spannende onderhandelingen

Het kostte het museum een jaar van onderhandelen en fondsen werven om het bijzondere stuk in handen te krijgen. Tot 2018 hing het werk in de woonkamer van de Franse modeontwerper Hubert de Givenchy. Toen hij overleed werd zijn kunstcollectie van de hand gedaan. Het museum hoopte toen al het schilderij te kunnen bemachtigen.

Helaas wisselde het schilderij van eigenaar en leek het museum achter het net te vissen. De nieuwe eigenaar bleek echter een kunsthandelaar te zijn en dat opende de deur om het werk alsnog in bezit te krijgen. Een jaar van spannende onderhandelingen en intensieve fondsenwerving volgde. Met hulp van fondsen, bedrijven, particulieren en de gemeente Dordrecht lukte het uiteindelijk om de gevraagde 1,85 miljoen euro bij elkaar te krijgen.

Indrukwekkend perspectief

Wie kijkt naar het schilderij ziet een indrukwekkend perspectief en talloze doorkijkjes. Ook zijn er prachtige details te zien zoals de sleutel, rechts op het schilderij. Het werk wordt niet in een lijst opgehangen maar staand op de grond tentoon gesteld. Zo is het net of je zo het werk in kunt lopen.

Meest veelzijdige kunstenaar uit de 17e eeuw

Samuel van Hoogstraaten is één van de grote Dordtse schilders en één van de meest veelzijdige kunstenaars uit de zeventiende eeuw. Hij werd geboren aan de Boomstraat en woonde later aan het Steegoversloot. Naast schilder was hij ook schrijver. Hij heeft zelfs de eerste romans in het Nederlands op zijn naam staan.

Maar hij werd vooral bekend als auteur van het kunsttraktaat Inleyding tot de Hooge Schoole der Schilderkonst: anders de Zichtbaere Werelt uit 1678. In dit handboek belichtte hij de diverse aspecten van de schilderkunst. De schilderkunst was volgens hem een 'algemene wetenschap' omdat de schilder alles wat zichtbaar is overtuigend moest kunnen nabootsen en overal verstand van moest hebben.

Te zien

Het Dordrechts Museum is uitzonderlijk blij dat het bijzondere perspectiefstuk van Van Hoogstraaten nu in zijn geboortestad te bewonderen is. Na de officiële opening op donderdag 29 juni is het werk voor iedereen te zien. Het Dordrechts Museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Adres: Museumstraat 40 in Dordrecht.