Gerestaureerd schilderij van Aelbert Cuyp vanaf nu te bewonderen in het Dordrechts Museum

Ruim een half jaar is eraan gewerkt en vanaf nu mag het publiek genieten van het gerestaureerde werk van de Dordtse schilder Aelbert Cuyp 'Rivierlandschap met koeien en herders'.

In maart arriveerde het schilderij in het Dordrechts Museum en ging restaurator Lidwien Speleers aan de slag. En met succes: het Engelse veestuk uit ca. 1645-1650 is weer in oude luister hersteld.

Het effect van de restauratie is spectaculair. De verschillende tonen en kleurtegenstellingen in het schilderij zijn weer zichtbaar; de zacht gele en roze tonen in de grijze wolken, de warme kleuren van de koeien, het frisgroene gras en de planten met kleine gele hooglichtjes die de voorgrond doen sprankelen.

Vandaag onthulde Frits Duparc, oud-directeur van het Mauritshuis en kenner en liefhebber van Cuyp, het gerestaureerde werk. Het is aan zijn bemiddeling te danken dat het schilderij naar Dordrecht kwam. De grote expositie “In het licht van Aelbert Cuyp” in het Dordrechts Museum is in verband met Corona verplaatst naar oktober 2021. Maar in de aanloop daarvan kunnen we een jaar lang van dit mooie schilderij genieten.

Restaurator Lidwien Speleers hield de vorderingen van de restauratie nauwkeurig bij in een blog. Lees mee!