Filmtip: FLEE in cinema The Movies

Ineens is het onderwerp actueler dan ooit. Hoe is het om je land te moeten ontvluchten? Regisseur Jonas Poher Rasmussen maakte er een bijzondere film over. FLEE is een animatiefilm en docu drama ineen. De intrigerende film sleepte 3 Oscarnominaties in de wacht, was de winnaar van het Sundance filmfestival en werd genomineerd voor zowel de Golden Globe Awards als de Britisch Academy Film Awards. Een absolute must-see dus! FLEE draait in The Movies Dordrecht. Tickets bestel je hier.


anoniem

Niemand kent zijn exacte vluchtverhaal, zelfs zijn partner niet. Toch krijgt regisseur Jonas Poher Rasmussen zijn schoolvriend Amin aan het praten over de weg die hij aflegde van het Afghanistan uit de jaren tachtig naar het Denemarken van nu. Met de belofte dat hij volledig anoniem kan blijven.

Spannend en ontroerend

Rasmussen zorgt daarvoor door zijn soms razend spannende, soms ontroerende verhaal grotendeels te animeren. In handgetekende 2D-animaties schetst hij Amins tocht door het niemandsland tussen burger en illegaal, langs corrupte Russische agenten en onmenselijke mensensmokkelaars, levend met eindeloze verveling en levensgevaarlijke spanning.

verstoppen

Maar meer nog toont FLEE hoe een mens geestelijk gevormd wordt onder deze omstandigheden: jezelf verstoppen houdt niet op zodra je de juiste papieren hebt. Amin, zakenman en homoseksueel, heeft noodgedwongen een valse identiteit moeten construeren, die hij hier veilig verscholen achter animaties eindelijk, langzaam maar zeker, durft af te leggen.

aangrijpend

Het aangrijpende verhaal en de bijzondere combinatie van film- en animatietechnieken houden de film van het begin tot het eind spannend. FLEE ging op 28 januari 2021 in wereldpremière op het Sundance Film Festival. De film werd geselecteerd als de Deense inzending voor de Academy Award voor beste internationale speelfilm. Als eerste film werd FLEE zowel genomineerd in de categorie Beste documentaire als Beste animatiefilm.