Zo zag schilder Eugène Boudin het Scheffersplein

Wauw, wat een mooi schilderij van het Scheffersplein! Of La Place Ary Scheffer zoals het schilderij genoemd is. Eugène Boudin schilderde het op een mooie zomerdag in 1884. En vandaag is zijn geboortedag dus Het Dordrechts Museum zet hem op social media in het zonnetje.

Eugene Boudin | La Place Ary Scheffer, Dordrecht | 1884 | Dordrechts Museum, schenking Stichting Vrienden van het Dordrechts Museum 2005

Eugène Boudin kwam vandaag in 1824 ter wereld als zoon van een zeeman. Hij had aanvankelijk een kunsthandel en lijstenmakerij. In 1847 besloot hij zelf schilder te worden. Hij kreeg lessen van de bekende landschapschilder Eugène Isabey en bereikte in korte tijd een hoog niveau. De zee, het strand en de havens waren zijn favoriete onderwerpen.


Gezicht op de Voorstraat Haven Eugène Boudin 1884

In 1862 ontmoette Boudin in Trouville de Nederlandse kunstenaar Johan Barthold Jongkind, met wie hij bevriend raakte. Jongkind zette Boudin aan tot een lossere schilderwijze en een helderder kleurgebruik. Beide kunstenaars gelden als wegbereiders van het impressionisme. Boudin was een groot promotor van het schilderen en plein-air.

Het leuke is dat het Scheffersplein nog steeds gebruikt wordt door kunstenaars om te schilderen in de buitenlucht. Eind augustus wordt er waarschijnlijk weer geschilderd op het plein.

Boudin bezocht Nederland verschillende malen. Het Dordrechts Museum bezit twee van zijn Rotterdamse havengezichten.