Wandel mee en ontdek het geluid van de nacht

Fotograaf en performance kunstenaar Frans van Lent organiseert een paar keer per jaar een Nachtgeluid wandeling. Op 15 maart ’s morgens om 3.00 uur is er weer een nachtelijke wandeling door de verlaten straten van de stad. Er kunnen 6 wandelaars meelopen. Tijdens elke wandeling maakt Frans een geluidsopname, die later op Nachtgeluid.nl te beluisteren is.


Het idee voor de Nachtgeluiden wandeling ontstond tijdens corona. De kunstenaar maakte toen wandelingen door de verlaten binnenstad en werd gegrepen door de schoonheid van de nacht. De geluiden die hij tijdens die wandelingen maakte nam hij op. Het wandelen zelf gebeurt in stilte zodat je alleen het geluid van je voetstappen hoort en het geluid van de nacht.

De stad wordt veel en vaak vastgelegd op foto en video, maar geluid geeft een heel nieuwe dimensie aan hoe je de stad beleeft. ‘In mijn zoektocht naar een zo overtuigend mogelijke werkelijkheidservaring is geluid in de laatste jaren een steeds belangrijker medium geworden’, legt Frans uit op zijn website. ‘Waar foto en video altijd een distantie handhaven - je blijft in zekere zin altijd een toeschouwer, een buitenstaander - geeft in real-time opgenomen geluid je de ervaring zelf fysiek in de gebeurtenissen te worden opgenomen, er deel van uit te maken.’

Wil je ook een keer zo’n bijzondere Nachtgeluiden wandeling meemaken? Schrijf je in op de website www.nachtgeluid.nl. Deelname is gratis. De wandeling duurt 30 tot 60 minuten.