22 februari The Best of IDFA on Tour in The Movies

Zondag 22 februari kun je bij Cinema The Movies drie prijswinnende documentaires zien die je kijk op de wereld zullen veranderen. De documentaires hebben stuk voor stuk een IDFA Award in de wacht gesleept en dat is niet voor niets. De IFDA marathon begint om 12.10 en eindigt om 18.15 uur. Tussendoor zijn er twee pauzes.

Apolonia, Apolonia (Lea Glob) - 116 min
De jonge vrouw. Apolonia is een getalenteerd kunstenares. Geboren in een Parijs theater, opgegroeid in een kunstenaarscommunity en geschoold op de Academie des Beaux Arts. Maar is dat genoeg om door te breken in de (mannelijk gedomineerde) kunstwereld? Een indrukwekkende film waarin de camera gedurende dertien jaar het bestaan van Apolonia volgt; een allesbehalve doorsnee leven.
Winnaar van de IDFA Award for Best Film in de International Competition.

Paradise (Alexander Abaturov) - 88 min
Een hittegolf in Siberië leidt in de zomer van 2021 tot enorme bosbranden. Het afgelegen dorp Shologon wordt niet geholpen door de autoriteiten. Dat dwingt dorpsbewoners hun handen ineen te slaan om het vuur te bedwingen. Dat vuur wordt door hen De Draak genoemd, een parallel met een oud jakoet-sprookje.. Een visueel sterke film over het inferno dat klimaatverandering kan veroorzaken. Winnaar van de IDFA Award for Best Cinematography in de International Competition.

Journey Through Our World (Petra Lataster-Czisch, Peter Lataster) - 113 min
Het eerste coronajaar door de ogen van documentaire-veteranen Petra en Peter Lataster, die liefdevol de camera richten op hun gekrompen wereld. Hun kalme verslag vangt het wonderlijke van deze unieke historische periode. Sporten met flessen als gewichten. Goede vrienden die je spreekt via videobellen en plots die twee kraaien in je tuin opmerken. Een dierbare vriendin blijkt ongeneeslijk ziek, en sterft. Winnaar van de IDFA Award for Best Dutch Film.