Spotlights On: lichtspektakel dat de spots richt op de Drechtsteden

Misschien heb je het al gezien tijdens het proefdraaien maar van 14 tot en met 19 november zijn de ogen gericht op Dordrecht en de regio. Het Drierivierenpunt en vier bruggen over de grote rivieren worden deze dagen sensationeel verlicht. Ieder met hun eigen verhaal en met superzuinig LED-licht. 

De grote lichtbundels vertellen een verhaal vanaf de bruggen tussen Papendrecht, Sliedrecht, Zwijndrecht en Dordrecht en vanaf de brug De Noord. Het centrale middelpunt is een bijzonder licht ballet op het Drierivierenpunt. Kortom een prachtig lichtspektakel voor kijkers.

Spotlights On in een project in het kader van 600 Elisabethvloed, de enorme waterramp die aan veel mensen het leven kostte en onze regio voor altijd veranderde. De strijd tegen het water is nu actueler dan ooit. Misschien kan de regio een belangrijke rol spelen in het vinden van oplossingen voor het stijgende water.


verbondenheid van de Drechtsteden

Met het lichtspektakel wordt in ieder geval de spot op de regio gezet. Het concept achter het drierivierenpunt is het laten zien van de samenwerking tussen de verschillende Drechtsteden. Ze hebben elkaar nodig en versterken elkaar. Op de drie tegenoverliggende oevers van het drierivierenpunt zijn lampen geplaatst. Op de oever in Dordrecht, gaat de eerste lamp aan. Dit symboliseert de voortrekkersrol van Dordrecht. Deze zoeklamp zoekt contact met de overkanten, met Papendrecht en Zwijndrecht (en symbolisch natuurlijk ook met de andere gemeenten die samen de Drechtsteden vormen) en ook daar gaat achtereenvolgens een lamp aan. Vervolgens komen daar op elke oever steeds meer lampen bij die contact met elkaar zoeken. Dit resulteert uiteindelijk in een feeëriek lichtspel dat symbool staat voor de samenwerking en verbondenheid van de Drechtsteden.

Legende van Kinderdijk

Bij de brug over de Noord wordt een mandje van licht gevormd, deinend op het water. Dit verwijst naar de legende van Kinderdijk. Tijdens de vloed dreef een baby in een rieten mandje weg. Een kat is op het mandje gesprongen en heeft het mandje in evenwicht gehouden en zo de baby gered. Op de plek waar het mandje met de baby aan land kwam is Kinderdijk ontstaan.

Vliegtuigen

Bij de brug naar Papendrecht zal een vliegtuig te zien zijn want bij Papendrecht denken we natuurlijk gelijk aan Fokker. En toevallig of niet, Fokker begon met het bouwen van watervliegtuigen.
Ook bij de Baanhoekbrug wordt een bijzonder verhaal verteld. Voor de Elisabethvloed lag Sliedrecht namelijk aan de andere kant van de rivier. Het natuurgeweld van het water heeft ervoor gezorgd dat na de vloed het dorp aan de andere kant van het water lag. Dit zal met lichtspel uitgebeeld worden.

Binnenvaart

Zwijndrecht staat bekend als de stad van de binnenvaart, van de schippers, die wonen en werken op en met het water. Dat wordt verbeeld bij de Zwijndrechtse brug. Aan één zijde van de brug op de twee pilaren worden lichten geplaatst waarvan de heen en weer gaande stralen het deinende water symboliseren waar de schepen van Zwijndrecht op varen. En in Handinxveld willen ze graag een brugverbinding. Die is er nu niet maar voor het lichtspektakel zijn er pontons geplaatst en wordt de brug gesymboliseerd met licht.

Kortom: een geweldig lichtspektakel wat je niet mag missen!