Prins Clausbrug geopend: Dordrecht heeft er een bijzondere brug bij

Dordrecht heeft er een iconische brug bij! Op 26 oktober heeft prinses Beatrix de nieuwe Prins Clausbrug geopend. De brug verbindt de nieuwste stadswijk Stadswerven met de historische binnenstad. De 120 meter lange brug is niet alleen bijzonder qua uitstraling, ook qua techniek.


Met de brug is Dordrecht een moderne eye-catcher rijker. Je ziet hem al van een afstand liggen. De vergelijking met de Rotterdamse Erasmusbrug is al meermaals gemaakt. Niet zo gek want ook deze brug heeft een opvallende pijler. In de pijler van de Prins Clausbrug zit echter een bijzondere techniek verborgen die nog nergens in de wereld wordt toegepast.

Het bewegingsmechanisme waarmee de brug open gaat is echt een technisch hoogstandje. De klep gaat omhoog door middel van een contragewicht dat in de mast is verwerkt. Met twee grote hydraulische zuigers wordt de mast naar voren bewogen waardoor die als contragewicht de klep omhoog doet gaan. Als het brugdek open gaat, staat maar liefst 260 ton 57 meter rechtop in de lucht.

Een uniek staaltje techniek dus, wat er ook nog eens mooi uitziet. Voor het ontwerp van de brug werd in 2015 een wedstrijd uitgeschreven. Winnaar van die wedstrijd was architect René van Zuuk. Dura Vermeer – Hillebrand zorgden voor de bouw van het technische hoogstandje. In deze videoanimatie van Art van Zuuk zie je heel mooi hoe het bewegingsmechanisme werkt.


De brug is alleen toegankelijk voor fietsers en voetgangers. Naar verwachting zal de brug veel gebruikt gaan worden. Hij is belangrijk voor forenzen, scholieren en recreanten. En hij vormt ook een belangrijke schakel in de toekomstige snelfietsroute (Oude Maas – Merwede route) richting Papendrecht.

Wil je een kijkje nemen bij deze nieuwe brug? Zeker doen! Je vindt hem aan het Noorderhoofd.