Ontdek de Nacht van de Scheepsverhalen

In de havens van Dordrecht liggen de verhalen voor het oprapen. Mensen kwamen en gingen hier al eeuwenlang. Juist in hun verhalen ligt de geschiedenis van de stad besloten.

Tijdens de Nacht van de Scheepsverhalen op 19 en 20 oktober ontmoet je ze via theater, muziek en voordracht. Over hoop, heimwee, armoede, rijkdom, liefde, misbruik en vlucht. Een bijzondere tijdreis langs de kades, schepen en kelders. En op deze avond kijk je ook letterlijk rond in het verleden via 3D Virtual Reality.


Het programma bestaat uit muziek, theater en boeiende verhalen:

VIRTUAL REALITY: DORDRECHT5D

De verhalen van de Nacht van de Scheepsverhalen komen uit het digitale platform Dordrecht5D; een virtuele tijdreis door de oude havens van Dordrecht. Kijk rond in de 17e eeuw en ontmoet bewoners en reizigers op de kades. Of neem een kijkje in de toekomst. Hier komen in de toekomst meer tijdlagen bij. Rondkijken in de Middeleeuwen bijvoorbeeld?

THEATER : ONDERWATER PRODUCTIES

Met humor en absurdisme worden door dit theatergezelschap historische personages tot leven gewekt. Gebaseerd op historische feiten en gebeurtenissen, met wellicht een ‘vleugje fantasie’ door overlevering van generatie op generatie, ontmoeten we een aantal personages die leefden in de historische havenstad Dordrecht.

LIVE CONCERT LIDY BLIJDORP

Lidy Blijdorp is een celliste met een enorme vertelkracht. Op de Amsterdamse Cellobiënnale werd zij geprezen vanwege haar ‘onthutsende muzikaliteit’.Lidy bespeelt de Italiaanse Farotti van Anner Bijlsma. In 2020 ontving ze 2 Klassieke Edisons voor haar debuut-cd Journeyers.

Op de nacht van de scheepsverhalen neemt Lidy je met haar verhalen en muziek mee naar verschillende plekken in de geschiedenis


Foto: Lidy Blijdorp

VOORDRACHT: THEO PRONK

Naast zijn werk voor Stichting Verborgen Stad is Theo als historicus verbonden aan de Erasmus Universiteit. Hij neemt je mee door de lange Dordtse geschiedenis. Waarom is Dordrecht toch die oudste stad? Hoe bepalend was daarbij het water? Neem plaats in kajuit, kelder en leun lekker achterover voor een goed verhaal.

MUZIEK : HERMAN VAN VEELEN

Het leven van singer/songwriter Herman van Veelen is een reis. Op zoek naar meer zin en betekenis begon hij met het schrijven van intieme liedjes. Met slechts een microfoon en een telefoon nam hij de liedjes op in zijn inloopkast. In 2021 kwam zijn Nederlandstalige debuutalbum ‘Geef me kleur’ uit.

MUZIEK: PASCAL DEROGÉE

Naast een veelzijdig songwriter en muzikant ook docent sociologie aan de Hogeschool van Rotterdam. Ervaringen uit dit werk vinden hun weg in de muziek. Hoe verhouden mensen zich tot elkaar? Veel lol, zeemansliederen en verhalende nummers. Pascal maakte eerder muziektheater met Onderwater Producties en bracht meerdere albums uit met zijn band Fervid.

THEATER : BINNENSTEBUITEN

De Dordtse theatergroep BinnensteBuiten bestaat sinds 2010 en zoekt als amateurgroep de professionaliteit op. Tijdens de Nacht van de Scheepsverhalen vertellen acteurs binnen over buiten en buiten over binnen. Met Kevin Hordijk, Eefje Lenders en Manon van Noort.

Je loopt een uitgestippelde route door de Wolwevershaven en Nieuwe Haven. Je startlocatie is: Vismarkt 1 op het terras van  Otto & Mezzo om 19.30 uur. Deelname is €5,- euro per persoon. Inclusief consumptie.