7 oktober Lezing Ad van Liempt over "De Afrekening"

Journalist/historicus dr. Ad van Liempt houdt donderdagavond 7 oktober vanaf 19.30 uur een lezing in de Wilhelminakerk aan de Blekersdijk. Centraal staat daarbij zijn boek 'De afrekening'. Dat gaat over de chaotische tijd direct na de bevrijding in 1945. Ook de stad Dordrecht had daarmee te maken. 

'We weten dat oorlog chaos is, maar in Nederland ging dat ook op voor de eerste drie maanden van het jaar van de bevrijding. In het gehele land waren schietpartijen en wraakacties', aldus Van Liempt.

De tekst gaat verder onder de foto

ERE-ZILVEREN NIPKOWSCHIJF

De geschiedenis van de jaren 1940-1945 houdt hem al velen jaren bezig. Hij publiceerde veel boeken over de oorlogsjaren en promoveerde op de geschiedenis van de commandant van het kamp Westerbork, oorlogsmisdadiger Albert Konrad Gemmeker. Hij was tevens bij veel tv-programma's betrokken, zoals in 2009 de tv-serie van de NPS, De oorlog. Van Liempt werd daarvoor onderscheiden met een ere-zilveren Nipkowschijf.

IN GESPREK

De opzet is dat in de Wilhelminakerk, die ook de kerk van het verzet wordt genoemd, Van Liempt eerst de lezing geeft over zijn boek 'De afrekening'. Daarna gaat hij graag in gesprek met het publiek in de zaal, waarbij journalist Hans Berrevoets als gespreksleider zal optreden. Een aantal onderwerpen, die direct Dordrecht raken, kan zo aan bod komen. 

Deze lezing komt mede tot stand door de inzet van het Regionaal Archief Dordrecht en de ondersteuning door de gemeente Dordrecht. De Wilhelminakerk zorgt via het eigen internetkanaal voor live streaming van de avond. Later kan deze worden teruggekeken.

GROTE OPKOMST

Door de coronabeperkingen moest de lezing met gesprek na in 2020 twee keer worden afgelast. Dick Verheijen, coördinator(samen met Peter van de Leer) van het 75+1 programma, hoopt toch op een grote opkomst van belangstellenden op 7 oktober in de Wilhelminakerk, omdat het onderwerp oorlog en bevrijding en de waarden van vrijheid van alle tijden is. 'Het is goed dat we toen, nu en voor de toekomst deze belangrijke waarden en herinneringen vitaal houden'.

De kerk is open vanaf 19.00 uur; het tonen van een coronatoegangsbewijs is verplicht.