Schaalmodel Hanneken van Dordt on tour

Het is één van de meest veelbesproken kunstwerken van dit moment en het schaalmodel is on tour. Natuurlijk hebben we het over “Hanneken van Dordt”: het monumentale beeld voor de Stadswerven van kunstenaar Gerhard Lentink. Als onderdeel van Kunstrondje Dordt zal het schaalmodel te zien zijn en kun je in gesprek met de kunstenaar.

In de 16de eeuw stond bij de stadsmuur bij het Bolwerk een reuzegroot beeld van een man met een stadsvaandel dat de naam Hanneken van Dordt droeg. Kunstenaar Gerhard Lentink pleitte ervoor om Dordrecht dit iconische herkenningspunt terug te geven, maar dan op de kop van Stadswerven. Sinds 2019 houdt dit plan de gemoederen bezig.

‘Mijn ontwerp Choëphore behelst een eigentijdse ‘reïncarnatie’ van dit beeld’, vertelt de kunstenaar op zijn website. “In de gestalte van een jonge vrouw die zorgvuldig een grote schaal vóór zich in evenwicht houdt en met haar rechtervoet een pas voorwaarts zet in de richting van de rivier, als symbolische illustratie van de verbondenheid van de stad met het water. In de volksmond en de lokale media werd het ontwerp al snel ‘Hanneken van Dordt’ genoemd.”

Onlangs drongen gemeenteraadsleden er nog op aan om meer haast te maken met de realisatie van de plannen. De komende maanden kun je het schaalmodel met eigen ogen bekijken. Het staat de komende maanden - als onderdeel van het Kunstrondje Dordt - opgesteld in de tropische binnentuin van het appartementencomplex de Schouwstock aan het Otto Dickeplein.

Vanaf de Hoefijzerstraat is het beeld goed te zien. Tijdens het maandelijkse Kunstrondje Dordt is de binnentuin van 12.00 – 17.00 uur opengesteld voor publiek om het schaalmodel (1:5) te bezichtigen. De kunstenaar is aanwezig om zijn ontwerp toe te lichten.