Grote belangstelling voor Circus voor Oekraïne

Woensdag 27 april is het zover: dan is de eerste voorstelling van het circus voor Oekraïne. Tot en met 8 mei kun je hier genieten van fantastische circusvoorstellingen met de beste circusartiesten uit de Oekraïne én Rusland. De opbrengst gaat naar de hulpverlening aan Oekraïne. Bestel snel je kaartjes!

Landelijke en internationale media staan te trappelen om verslag te doen van het evenement. Het is dan ook een unieke gebeurtenis. CNN wil zelfs een documentaire komen filmen. Wij mochten een kijkje nemen bij de opbouw van het circus aan de Laan van Europa en spraken Tonie Teuteberg van Circus Royal over dit geweldige initiatief.

Indrukwekkende circustent

Niets ontgaat de ervaren circusdirecteur. Terwijl we staan te praten, stuurt hij de opbouwploegen aan. Alles wordt met minutieuze precisie opgebouwd en voor onze ogen verrijst de indrukwekkende circustent. De binnenruimte is enorm. Aan de hoge trussen zullen straks de acrobaten hun kunsten vertonen.

Op de vlucht

‘Toen ik de beelden van de oorlog in de Oekraïne zag, dacht ik we moeten iets doen’, vertelt Tonie. ‘Veel circusartiesten die optreden in Europa zijn afkomstig uit de Oekraïne en Rusland. Daar zitten namelijk de beste circusscholen ter wereld. Ook zij moesten vluchten naar het buitenland. Ik wilde iets doen voor al die mensen die van de ene op de andere dag hun wereld zien instorten. Toen besloten we een unieke circusvoorstelling op te zetten met Oekraïense én Russische artiesten. Ja ook Russische artiesten, want die vinden het verschrikkelijk wat er gebeurt. Samen slaan we de handen ineen om geld in te zamelen voor de getroffen gebieden.’

Zeer complex

Een circus opzetten doe je niet zomaar. Daar gaat een zeer intensief en complex proces aan vooraf met vergunningaanvragen van 160 pagina’s dik. Het is alsof je Kunstmin of het Energiehuis in een paar dagen zou opbouwen. En daar staan de artiesten gewoon op de vloer. Hier gaan de acts wel 12 meter de hoogte in. Licht, geluid, veiligheid; alles moet in orde zijn. ‘We zijn erg dankbaar voor de hulp van de gemeente’, benadrukt Tonie. ‘Zonder hun steun hadden we dit nooit kunnen realiseren.’

Première

Woensdag is de eerste voorstelling. Tot en met 8 mei zijn er bijna elke dag voorstellingen te zien. Wil jij ook getuige zijn van dit bijzondere circus én iets doen voor de mensen in het oorlogsgebied? Ga naar www.dordtscircus.nl en bestel je kaartjes! De opbrengst gaat naar hulpverlening aan Oekraïne.

Let the show begin…

In twee dagen tijd is de opbouw van de tent klaar. Nu begint het binnenwerk. Maar niet zonder een bijzonder moment te vieren: het ontsteken van duizenden lichtjes die vanaf de nok van de tent naar de grond lopen. Onder luid applaus komt de tent tot leven. Let the show begin….