Eindelijk groen licht: De Berckepoort wordt hotel, restaurant, brouwerij en theater

Er komt weer leven in De Berckepoort! Het historische rijksmonument is verkocht en wordt verbouwd tot een hotel, een stadsbrouwerij, een grand café met terrassen en een veganistisch restaurant met theater. De mannen achter het plan zijn Tim Vrolijk en Dave Smit van Bazen Brouwerij. Samen met investeerder Herman Mettes dienden zij het winnende plan in.


De historische zijde van De Berckepoort, met op de hoek het standbeeld van Willem van Oranje

Willem van Oranje

De Berckenpoort is een uniek rijksmonument uit de 14e eeuw met een grote historische waarde. Het is één van Nederlands oudste monumentale woonhuizen. Het pand is vernoemd naar Matthijs Berck, een rijke wijnkoper uit Emmerich. Hij ontving er belangrijke gasten als Willem van Oranje. Ook diende het als logement voor de Hertog van Alva en diens grote vijand Lumey, de aanvoerder van de geuzen. Naar het schijnt is zelfs de eerste dochter van Willem van Oranje hier geboren.

Iedereen kan ervan genieten

Een gebouw met een dergelijke historie moet natuurlijk behouden blijven. De gemeente besloot het daarom onder strikte voorwaarden te verkopen aan degene met het beste plan. Het plan moest toegevoegde waarde hebben voor de binnenstad en openbaar toegankelijk blijven voor het publiek. ‘Het is een belangrijk historisch pand’, licht wethouder Maarten Burggraaf toe. ‘Daar moet heel de stad van kunnen genieten!’

Bijzonder plan

En dat gaat met dit plan zeker lukken. De mannen van Bazen Brouwerij gaan het pand transformeren tot een brouwerij met proeflokaal, een viersterrenhotel met 21 kamers of longstay appartementen voor toeristen, zakenlui en expats en een grandcafé met terrassen langs de hele gevel (van de Voorstraat tot het Statenplein). In het pand komt ook een plek voor het veganistische restaurant Daantje met een theater, danszaal, muziekstudio en ruimte voor andere culturele activiteiten.

Tim en Dave van Bazen Brouwerij. Foto: Persgroep / BN De Stem

Een droom die uitkomt

Tim Vrolijk van Bazen Brouwerij is erg blij dat hun plan is uitgekozen. “Het is fantastisch dat we de kans krijgen om dit te realiseren. Het was mijn droom om in Dordrecht een brouwerij te beginnen en die droom komt nu uit”.
Ook Danielle Vol en Timothy van der Holst van restaurant Daantje zijn blij. “We zijn al vier jaar bezig met mooie plannen voor dit gebouw. Onze plannen sloten mooi aan bij dat van Bazen Brouwerij. Het is nog moeilijk voor te stellen dat het straks echt door kan gaan”.

Naar verwachting duurt het 3 jaar voor het volledige plan gerealiseerd is. De terrassen kunnen er misschien deze zomer al komen.