Biesbosch Natuurprijs voor Ronald van Jeveren

Onderzoeker Ronald van Jeveren mag zich de trotse winnaar noemen van de Biesbosch Natuurprijs 2020! Al meer dan 35 jaar zet Van Jeveren zich met hart en ziel in als beschermer van de Biesbosch. Reden genoeg voor de jury om de prijs toe te kennen aan de bevlogen natuurliefhebber.


Van jongs af aan was Van Jeveren al begaan met dieren en de natuur. Tijdens zijn diensttijd voer hij bij de Koninklijke Marine 6 jaar lang over alle wereldzeeën, waar hij kennismaakte met de grote zeezoogdieren. De grote walvissen en dolfijnen maakten een enorme indruk op hem. Eenmaal weer aan wal trad hij in dienst bij het Rotterdamse Havenbedrijf, waar hij schepen binnenloodste.

Direct geboeid
Toen hij in 1980 in Dordrecht kwam wonen, kwam hij al snel in contact met de plaatselijke natuur- en vogelwacht en ontdekte hij de Biesbosch. Van Jeveren was direct geboeid door de schoonheid van het gebied en zette zich actief in. Van het knotten van wilgen tot het inventariseren van zoogdieren, dagvlinders, amfibieën en vissen. Door zijn werk in ploegendienst kon hij ook buiten de weekenden om tijd door brengen in de Biesbosch en werd hij in korte tijd zeer deskundig.

Grote waarde
In 1985 trad Ronald van Jeveren toe tot het bestuur van de Natuur- en Vogelwacht Dordrecht (nu Natuur- en Vogelwacht Biesbosch) waarvan hij tot 2019 (!) Bestuurslid is geweest. Ook daar bleek hij van grote waarde. Zo was hij betrokken bij het opzetten van een digitale databank, het organiseren van de bibliotheek en het digitaliseren en toegankelijk maken van het omvangrijke fotoarchief van de stichting. Ook was hij betrokken bij de uitgifte van het tijdschrift van de stichting en het uitgeven van boeken.

Bruggenbouwer
“Ronald is een bruggenbouwer, die met vrijwel iedereen door één deur kan’, aldus de Natuur- en Vogelwacht Biesbosch. “En dat is belangrijk voor een idealistische organisatie als de onze. Zijn relativerende vermogen en realistische kijk op zaken maken hem ook goed in het geven van advies.”
Ook voor minder leuke activiteiten zette hij zich 100% procent in. Zo heeft hij zich 25 jaar lang fanatiek ingezet voor de bestrijding van botulisme, met als resultaat dat deze ‘vergiftigingsziekte’ werd uitgebannen in de Biesbosch.

Tegenwoordig steekt Van Jeveren nog steeds veel tijd in ecologisch onderzoek met behulp van wildcamera’s waarvoor hij enkele dagen per week in zowel de Brabantse, Dordtse als Sliedrechtse Biesbosch te vinden is.

Bijzondere prijs
Al met al genoeg redenen voor de jury om Van Jeveren in het zonnetje te zetten met de bijzondere prijs. De Biesbosch Natuurprijs wordt sinds 2013 uitgereikt aan mensen die een bijzondere rol spelen in het behoud van de Biesbosch. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bronzen sculptuur van een vliegende zeearend.

Foto's: Hans Gebuis