10 leuke ‘groene’ dingen om te doen dit weekend

Het is het Weekend van de Biodiversiteit! Dat betekent dat er heel veel groene activiteiten te doen zijn dit weekend.

1.    Bezoek de open dag van de Dordtse boeren

Tijdens de Open dag van Dordtse agrariërs maak je kennis met het Dordtse landleven. Veel Dordtse agrariërs komen samen op de Blindeweg 7 bij Vervelde Dubbeldam om te vertellen over hun werk en wat dat betekent voor de biodiversiteit op het eiland. Er zijn allerlei activiteiten voor jong en oud. Zo zijn diverse kramen met Dordtse producten, kinderen kunnen pony rijden en de dieren van dichtbij bekijken. En er zijn oud Hollandse spelletjes te doen.

2.    Kokkerellen met kruiden en eetbare bloemen uit de tuin

In Stadslandbouwkas de Oude Beer groeit en bloeit er allerlei lekkers. Niet alleen goed voor ons, maar juist ook voor alle dieren die hier boven- en ondergronds leven.
Met dat eetbare groen gaan ze bakken en smeersels maken van kruiden en eetbare bloemen. Ook maken ze een reuze pan soep. En natuurlijk mag je na het kokkerellen van het lekkers genieten. Zaterdag van 10.00-14.00 uur.

3. Stekken- en zadenruilbeurs

Wil je ook graag planten en bloemen in je tuin of op je balkon? Hou je ook van vogels en vlinders in je tuin? Kom dan naar de stekken- en zadenruilbeurs van Groei & Bloei waar je stekjes, planten en zaden kunt ruilen met andere bezoekers. Kom met je auto of fiets vol planten naar de Volière aan de Adjudant H.P. Kosterstraat 5 en ruil je overschot voor plantjes die je nog graag wilt hebben. Er is koffie en thee met wat lekkers te koop en mocht je niet slagen om je plantjes te ruilen dan kan je ook nog plantjes kopen. Zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur.

4. Diersporenexcursie

Veel dieren zijn schuw en laten zich niet graag zien, toch laten ze stiekem best veel sporen achter die hun aanwezigheid verraden! Samen gaan we spoorzoekend het bos in, om te ontdekken welke dieren er leven en wat ze doen! Doe je mee? Zaterdag van 14.30-15.30 uur. Start parkeerplaats de Viersprong, De Elzen. Deelname is gratis, aanmelden is wel nodig. Per email: timbreur@gmail.com, onder vermelding van “aanmelding diersporenexcursie”.

5. Nachtdierentocht

Nachtdieren in de Elzen. In het donker valt nog genoeg te beleven! Deze avond kun je nachtvlinders gaan lokken met behulp van licht. Verbaas je over de soortenrijkdom van deze dierengroep. Tussendoor maak je een wandeling in het donker op zoek naar vleermuizen en vogels zoals uilen. En misschien hoor je wel blaffende reeën. Zaterdag van 21.30-00.30 uur. Start parkeerplaats de Viersprong, De Elzen. Deelname is gratis, Aanmelden is noodzakelijk en kan via info@vogelwacht.eu onder vermelding van Excursie Nachtdieren.

6. Vroege vogeltocht

Deze wandelexcursie is een echte aanrader voor vogelliefhebbers. Net voor zonsopkomst begint de excursie, het moment dat de Biesbosch ontwaakt en het ochtendconcert van vogelgezang begint. Een bijzondere ervaring! De Biesboschgids neemt je mee naar de Hel- en Zuilespolder, op zoek naar vogels. Kijk en luister goed, leer de vogelgeluiden herkennen en geniet van de mooie omgeving. Vergeet je verrekijker niet mee te nemen! Niet geschikt voor kinderen tot 8 jaar. Zondag 15 mei van 5.00-7.00 uur. Biesboschcentrum Dordrecht, Baanhoekweg 53. Wil je mee doen, reserveer dan op https://www.biesboschcentrumdordrecht.nl/reserveren/activiteitenkalender

7. De geheimen van Weizigt

In de tuinen van Weizigt is van alles te ontdekken. Vandaag nemen Johan en Teddy, de hoveniers van Weizigt, je mee door te tuinen en laten je mooie planten, bloemen en bomen zien waar je anders aan voorbij zal lopen. Deze worden omlijst met leuke weetjes over de planten. Zondag 15 mei, van 11.00-12.00 uur en van 12.45-13.45. Deelname is gratis, aanmelden graag via weizigt@dordrecht.nl.

8. Workshop Vogelhuisjes timmeren op De Kleine Rug

Op De Kleine Rug kun je op zondag 15 mei 2022 een workshop vogelhuisjes maken volgen. Die zijn wel nodig want op het eiland zijn heel veel vogels te vinden en die hebben allemaal een plekje nodig om te kunnen broeden. Neem jij hem mee naar huis en hang je hem in je achtertuin of op je balkon? Wil jij ook een vogelhuisje maken, wees er dan snel bij want vol is vol! Meer informatie is te vinden op: www.dekleinerug.nl. Zondag 15 mei van 11.00-15.00 uur. Loswalweg 1, Stadspolders. Let op: navigatie-adres is Loswalweg 3. Bel voor overvaren vanaf steiger einde Loswalweg 078-6163555. Deelname is gratis. Voor kinderen tot 12 jaar. Aanmelding is niet nodig.

9. Wandeling geveltuinen en binnentuinen in de binnenstad

Ben je benieuwd hoe groen de Dordtse binnenstad is? Wandel dan mee langs gevel- en trottoirtuintjes en andere groene plekken in het centrum. Je zult zien dat hier veel is te genieten. Tijdens de wandeling kun je ervaren wat groen met je doet en je ontdekt welke variatie er is op het gebied van bomen, struiken en bloemen en wat deze biodiversiteit voor voordelen voor het dierenleven en voor de mens heeft. Zonndag 15 mei van 11.00 tot 13.00 uur. Start op het Scheffersplein. Deelname is gratis. Graag aanmelden via voorzitter.groeidordt@gmail.com. Er is plek voor 20 personen.

10. Avondvaartocht met de boswachter – 100 soortentocht!

Vaar mee met de boswachter en geniet van de avond in de Biesbosch. De tocht gaat helemaal tot achterin de Sliedrechtse Biesbosch en brengt je langs allerlei mooie plekken. De Sliedrechtse Biesbosch is heel gevarieerd en er is nog volop sprake van getijdennatuur. En daar profiteert de natuur volop van. Wilgenbossen, graslanden, moerassen en kreken wisselen elkaar af. Laat je verassen door de natuur en misschien zien we zelfs een bever, een ijsvogel of een visarend. Zondag 15 mei van 19.00 tot 21.30 uur. Biesboschcentrum Dordrecht, Baanhoekweg 53. Deelnamekosten: €15,- voor volwassenen, €11,- voor kinderen. Reserveren via de website https://webshop-bbc.drechtsteden.nl/Exhibitions/Register?ID=51A168B4-42AC-EC11-8113-005056B15864

Bonustip: Kanotocht bij volle maan

Deze schitterende kanotocht start bij daglicht. Bij mooi weer zie je de zon ondergaan en de volle maan opkomen. Het laatste deel van de tocht vaar je in het donker door de Biesbosch en laat je je leiden door de gids en het maanlicht. Zondag 15 mei van 20.00 tot 22.15 uur. Biesboschcentrum Dordrecht, Baanhoekweg 53. Deelnamekosten: voor volwassenen € 14,-, voor kinderen € 10,- . Reserveren via https://webshop-bbc.drechtsteden.nl/Exhibitions/Register?id=8B64613A-7E81-4ADA-938A-92D863FACCBC Je vaart in een tweepersoonskajak. Kinderen onder de 12 jaar moeten bij een volwassene in een kajak plaatsnemen. Niet geschikt voor kinderen onder de 4 jaar.

Dit is nog maar een greep uit de vele activiteiten. Meer weten? Kijk op de websitewww.groenblauwdordrecht.nl.