Restaurant Aan de Spuihaven haalt prestigieuze vermelding binnen

Het is nog maar twee jaar geleden dat restaurant Aan de Spuihaven haar deuren opende. En nu al is het restaurant opgenomen in de prestigieuze gids van Gault & Millau! Een topprestatie, want het gebeurt zelden dat een jong restaurant deze eer heeft.

Gault & Millau is te vergelijken met de Michelingids. Restaurants worden beoordeeld op tal van punten. Uiteraard de smaak van de gerechten, maar ook de wijnadviezen, sfeer, ontvangst en bediening. Wie op al deze punten uitzonderlijk scoort kan hiervoor geen sterren maar koksmutsen verdienen.

De spanning was groot

Liefhebbers kijken jaarlijks reikhalzend uit naar het verschijnen van de gids. De spanning was dan ook groot bij het team van Aan de Spuihaven toen ze doorkregen dat ze genomineerd waren. Dat was op zich al een feestje waard! Maar hoe zou het oordeel uitvallen? Vorige week kwam er een einde aan de spanning. Restaurant Aan de Spuihaven kreeg maar liefst 13 van de 20 punten en verdiende hiermee direct een eerste koksmuts!


De gerechten van Aan de Spuihaven zijn een feest van smaken op je bord

Mystery guest

‘We waren erg verrast’, vertellen eigenaar Patrick van Dijk en zijn vrouw Roos. ‘We wisten wel dat er iets speelde omdat de mystery guest veel vragen stelde bij het bezoek aan ons restaurant. Maar we wisten niet dat de mystery guest van Gault & Millau was! Daar kwamen we bij toeval achter toen we op hun website keken en we ineens naar voren kwamen bij restaurants in Dordrecht.’


Jonge chef Ezzat maakt met uiterste precisie de borden op

Jonge topchef

Na twee jaar al zo’n prestigieuze vermelding krijgen, is echt een topprestatie. Medeverantwoordelijk hiervoor is de jonge chef Ezzat Abdelhalim. Met zijn nog maar 21 jaar kookt hij de sterren van de hemel. Maître-sommelier Jeroen Smeenk combineert dit met de mooiste wijnen. De eigenaren van Aan de Spuihaven zijn super trots op hun team. ‘We zijn heel erg trots. Dit zorgt voor nog meer voldoening bij alles wat we doen. Onze plannen voor de toekomst zijn om richting een ster te gaan. We zijn ons ervan bewust dat we hiervoor zeker nog een weg moeten bewandelen. Maar we zijn in ieder geval goed op weg en we vinden het leuk om onszelf weer uit te dagen!’

De beoordeling

Gault & Millau:
Restaurant Aan de Spuihaven, aan de rand van het oude centrum, is een verrassende                  nieuweling binnen het culinaire aanbod van Dordrecht. En ambitieus. Zo werd de ervaren maître-sommelier Jeroen Smeenk opgepikt bij O&O en chef Ezzat Abdelhalim losgeweekt bij De Lindehof van Soenil Bahadoer. Goede wijnen en mediterraan-oosterse schotels zijn de lokkers van dit kleine restaurant met zijn hoge plafond en nostalgische fotokunst. 

Op karkas gegaarde patrijs met paksoi, geglaceerde aardpeer, knolselder en gevogeltesaus toont zich een gelukkige combinatie van elegante smaken en texturen. Zo ook sashimi van hamachi, bij gebrande komkommer, zoetzure radijs en soja-vinaigrette met algen en hoisin. Nieuw in de selectie en meteen een eerste koksmuts.

Een geweldig restaurant dus in de Dordtse binnenstad. Je vindt Aan de Spuihaven uiteraard aan de Spuihaven, bijna op de hoek van de Johan de Wittstraat. Reserveer vooraf als je er wilt eten, want het is een gewilde plek.