Open Monumentendagen: deze 75 panden zetten hun deur voor je open!

Zaterdag 9 en zondag 10 september zijn de Open Monumentendagen. Dan zetten 75 historische gebouwen in Dordrecht hun deuren open voor jou. Een leuke kans om een kijkje te nemen in één van de vele bijzondere gebouwen die Dordrecht rijk is. Daarnaast zijn er veel leuke activiteiten. Dordrecht is echt een monumentenstad dus dit is the place to be dit weekend! 

De VVV Dordrecht heeft een handige kaart gemaakt waarop je alle 75 monumenten kunt vinden. Deze kaart vind je hier. Maar hoe maak je een keuze uit al die prachtige gebouwen? Zou je wel eens binnen willen kijken in een oude regentenkamer? Dat kan bij de Arends Maartenshof. Wil je een kijkje nemen in één van de historische kerken die Dordrecht rijk is? Ook dat kan. Of stap aan boord van één van de erfgoedschepen van het Binnenvaartcentrum in de Wolwevershaven en ontdek de wereld van de vroegere parlevinkers.

Adembenemend 365 graden uitzicht

Je kunt het ook hogerop zoeken en genieten van een prachtig uitzicht over de stad. Beklim dan de toren van de Grote Kerk of neem een kijkje op de 5e etage van Pakhuis Stokholm | Wolwevershaven 30. Het mooie pakhuis, dat eeuwenlang dienst heeft gedaan als graanopslag, is gerenoveerd tot een kantoorgebouw. Tijdens de Open Monumentendagen kun je op de eerste etage een film bekijken over de geschiedenis van Dordrecht en posters en foto’s bewonderen van het pand door de jaren heen. Voor een adembenemend 365 graden uitzicht over de stad kun je de vijfde etage bezoeken (bereikbaar via een trap en alleen toegankelijk op zaterdag).


Loge La Flamboyante

Ook heb je tijdens de Open Monumentendagen toegang tot de Vrijmetselaarsloge La Flamboyante, de Munt, molen Kyck over den Dyck, en het Dordts Patriciërshuis met als blikvanger de ronde Maaskamer.

Musea gratis

Wie van kunst houdt, boft deze dagen want het Dordrechts Museum is gratis geopend. Ook het Hof van Nederland is gratis te bezoeken. En het prachtige gebouw van het Nationaal Onderwijsmuseum is ook gratis te bewonderen. Aan de nieuwe Haven beleef je in Huis van Gijn hoe een huishouden op stand eraan toeging rond 1900.

Activiteiten

Met de kaart kun je zelf op pad om de mooiste gebouwen te bewonderen. Maar er zijn ook extra activiteiten waarbij je nog meer leert over de historie van Dordrecht. Er zijn VVV-wandelingen, rondvaarten met de SS Pieter Boele en Si Barone, een griendwandeling, een kinderspeurtocht, een bruggenwandeling en een rondleiding langs verborgen parels van de stad.