Museum Hof van Nederland is weer open!

Zaterdag 25 juni was het zover. Na een maandenlang verbouwen opende museum Het Hof van Nederland weer haar deuren! Dit feestelijke moment werd gevierd met een speciaal openingsweekend. 

Het Hof stond aan de wieg van een vrij Nederland, waar ruimte was voor godsdienstvrijheid en een eigen mening. Hier vond in 1572 namelijk de Eerste Vrije Statenvergadering plaats. Dat moment bleek een keerpunt in de Nederlandse geschiedenis te zijn.

Actueel én historisch

Vandaag de dag is vrijheid nog steeds een zeer actueel onderwerp. In het vernieuwde museum beleef je hoe we in Nederland omgaan met onze vrijheden, vroeger en nu, verteld vanuit verschillende perspectieven. Aan de hand van belangrijke historische gebeurtenissen kom je meer te weten over onze vrijheden en word je uitgedaagd om naar het heden te kijken en beter inzicht te krijgen in wat vrijheid voor jou betekent.

Eigen kijk op vrijheid

In het museum kunnen bezoekers zich tijdens een audiotour laten rondleiden door de aan het museum verbonden 'Vrije Geesten' Astrid Sy, Raven van Dorst en Kiza Magendane. Ze dagen luisteraars uit om anders te kijken naar de verschillende verhalen in het museum en geven hun eigen kijk op vrijheden. Ook is het mogelijk om het verhaal van het historische gebouw te beluisteren waarin het museum gevestigd is. Via gekleurde luisterhoorns vertelt het gebouw wat zij zoal heeft meegemaakt in de loop der eeuwen.

Escapetour

Voor de jongste bezoekers is er een speciale kindertour waar zij de Griffioen, die in het wapen van Dordrecht staat, uit zijn fantasiewereld kunnen bevrijden. En voor nog een heel andere kijk op het museum is er de escape tour 'De zoektocht van de sleutelgilden', waarbij het museum al puzzelend ontdekt wordt.

Inspirerend concept

Omdat er verhalen worden verteld over onze vrijheden vanuit een rijke collectie en aan de hand van historische gebeurtenissen, is het museum ook voor geschiedenisliefhebbers interessant. De Eerste Vrije Statenvergadering, De Synode van Dordrecht, de moord op de gebroeders De Witt en de Tweede Wereldoorlog komen aan bod. Ook kan er deelgenomen worden aan de rondleiding 'Hoogtepunten van het Hof' of de wandeling 'Kerk en Klooster'. En voor geïnteresseerden in maatschappelijk thema's, zoals vrijheid en verdraagzaamheid, heeft het Hof ook een inspirerend concept. Dat gaat over hoe wij in Nederland nu omgaan met onze vrijheden door bezoekers te bevragen en na te laten denken over het heden.Veel te bieden

Artistiek directeur Femke Hameetman kan niet wachten tot het museum weer opengaat: "Er is hard naar dit moment toegewerkt. En eindelijk is het dan zover, we kunnen open! Ik ben enorm trots op de mensen die dit mogelijk hebben gemaakt. Het museum heeft veel te bieden voor jong en oud als het gaat om onze vrijheden vroeger en nu. We kijken ernaar uit om bezoekers weer met open armen te ontvangen en het vernieuwde museum aan hen te tonen."

Historische plek van betekenis

Wethouder Rik van der Linden, Portefeuillehouder cultuur, is ook verheugd over de heropening: "Museum Hof van Nederland is van grote waarde voor de stad. We zetten Dordrecht op de kaart als een mooie historische plek die van betekenis is geweest voor de vrijheden in ons land. Daarbij is het een prachtig museum geworden waar van alles te doen is. Je wordt meegenomen in boeiende verhalen vanuit verschillende perspectieven. Dit maakt dat een bezoek aan Hof van Nederland een totaalbeleving wordt."

Het Gezelschap zorgde voor muziek tijdens de opening