Feestelijke opening Stäk Maken & Meer...

Wat begon als een upcycling project van Wijk voor Wijk is uitgegroeid tot de nieuwe sociale onderneming: Maken & Meer... Op 15 maart is de feestelijke opening van Stäk. Dit is de naam van de kersverse locatie in Crabbehof van Maken & Meer…. In een paar maanden tijd heeft het team de casco loods van maar liefst 149 m2 verbouwd tot een werkplaats, workshop- en ontmoetingsruimteruimte, winkel en materialenhub. 

Maken & Meer… is een duurzaam en sociaal initiatief voor hergebruik van meubels, materialen en andere gevonden voorwerpen. Het team bestaat uit creatieve dagbesteders, vrijwilligers en professionals.

Hartverwarmend

'We hebben heel veel hulp gekregen voor de verbouwing van de nieuwe ruimte', vertelt aanjager en coördinator Barbera Saarloos. 'Samen hebben we het gefikst. Met subsidies van het Oranje Fonds, Postcodeloterij Buurtfonds, Univé Buurtfonds, VSBfonds, de gemeente Dordrecht, maar ook donaties in de vorm van materialen, een professionele formaatzaag van de Ronde Tafel 23 en heel veel hulp van vrijwillige klussers. Al die hulp is hartverwarmend.'

Upcycling

'Het idee voor upcycling komt van onze medewerker Ed. Het viel hem op hoeveel nog waardevolle houten spullen en oude meubels we tegenkwamen op straat tijdens onze opruimrondes in de wijk. Prima spullen voor een tweede leven: om op te knappen of om er iets anders van te maken. Het was de start van ons upcycling project. We maken sindsdien van alles: insectenhotels, plantenbakken, kaartenhouders en groter werk zoals een kast op maat, of een serie relatiegeschenken.'

Eigen winkel

“Op onze nieuwe Stäk gaan we gewoon door met het opknappen en het maken van producten, met het verschil dat we er nu een eigen winkel voor hebben. In de nieuwe houtwerkplaats die een stuk professioneler is, werken we veel in opdracht, voor zowel particulieren als organisaties en bedrijven. Met de uitbreiding hebben we er bovendien een mooie workshop- en ontmoetingsruimte bij die heel veel mogelijkheden biedt en ook te huur zal zijn als creatieve vergaderplek. Alle opbrengsten stromen 100 % terug naar de onderneming.”