Kunst voor de Kost: ontdek het dilemma van grote kunstenaars

Wist je dat schilder Isaak Israëls het wel eens zat was om spelende kinderen op het strand te schilderen? En dat Mondriaan hele andere dingen schilderde om zijn brood te kunnen verdienen? Deze en andere leuke wetenswaardigheden ontdek je tijdens de nieuwste expositie in het Dordrechts Museum: Kunst voor de Kost.

Hart volgen of brood op de plank?

Schilders moesten door de eeuwen heen creatieve oplossingen bedenken om de kost te kunnen verdienen. Van Van Gogh is bekend dat hij in zijn leven maar één schilderij verkocht heeft, terwijl zijn werken nu miljoenen opleveren. Wat een enorm contrast. Van Gogh hield vast aan zijn ideëen, maar andere schilders maakten uitstapjes naar hele andere opdrachten waar zij geld mee konden verdienen. Voortdurend moesten zij de afweging maken: hun creativiteit de vrije loop laten en schilderen wat ze echt wilden of commerciële opdrachten aannemen om brood op de plank te krijgen.

Verrassende expositie

Bij de expositie Kunst voor de Kost word je voortdurend verrast. Je ontdekt dat er vroeger heel veel geld werd neergeteld voor schilderijen met poezen, dat selfies ook toen al gemaakt werden en schilderingen van gewone mensen thuis ineens een hit werden. Maar ook dat de schilders van de Haagse School het wel eens zat waren en Mondriaan er een bijzondere bijbaan op na hield die in groot contrast staat met het werk waar hij wereldberoemd mee werd.

Ontdek de wereld achter de grote meesters en bezoek Kunst voor de Kost. Naast romantische kunstenaars als Andreas Schelfhout en Ary Scheffer zijn schilders van de Haagse School goed vertegenwoordigd en is werk te zien van Henriette Ronner-Knip, Johan Barthold Jongkind tot Piet Mondriaan en Pyke Koch. Lees vooral de teksten bij de kunstwerken en je wordt voortdurend verrast.

Kunst voor de Kost is tot 8 september te zien in het Dordrechts Museum.