In het Licht van Cuyp in het Dordrechts Museum

Update: goed nieuws! De tentoonstelling is verlengd tot 8 mei!

Het Dordrechts Museum heeft een prachtige tentoonstelling ‘In het Licht van Cuyp -Aelbert Cuyp & Gainsborough – Constable – Turner ’! Een tentoonstelling over het werk van Dordrechts grootste kunstenaar en de Engelse landschapsschilders die door hem geïnspireerd werden.

De belangstelling voor de bijzondere expositie is groot. Bestel je kaartjes dus op tijd!

Het gouden licht van Cuyp

Aelbert Cuyp (1620-1691) is Dordrechts grootste kunstenaar. Zonovergoten landschappen met paarden, ruiters en koeien die kalm voor zich uitstaren. Aelbert Cuyp werd er wereldberoemd mee, al was dat pas na zijn dood. In de 18de en 19de eeuw werd zijn werk een regelrechte rage in het buitenland, vooral in Engeland. De schilderijen van Cuyp verdwenen in hoog tempo uit Dordrecht.

Cuyp in Engeland

Britse aristocraten, gek op jagen en paardrijden, kochten de landschappen van Cuyp voor hun landhuizen. Nog steeds vind je veel van Cuyps beste werken in Engeland. Ook Engelse kunstenaars raakten in de ban van Cuyp en zijn 'gouden' Italiaanse licht. Thomas Gainsborough was een van de eersten. Zijn landschap met koeien in het licht van een ondergaande zon is te zien als eerbetoon aan Cuyp.

William Turner

Engelands bekendste romantische kunstenaar J.M.W. Turner (1775-1851) was een groot bewonderaar van Cuyp. Hij bezocht Dordrecht meerdere malen, maakte er talloze schetsen en schilderde een beroemd gezicht op de stad. Turner probeerde Cuyp in zijn werk te evenaren. Je ziet het in het vroege meesterwerk Whalley Bridge and Abbey, een gezicht op een Noord-Engels plaatsje dat Italiaans aandoet. De gouden gloed, de verstilde sfeer, de koeien – alles ademt Cuyp.

Voor de unieke expositie in het Dordrechts Museum komen werken van Cuyp uit diverse musea in Europa terug naar Dordt. Maar daar stopt het niet bij. Er zijn ook prachtige werken van Turner, Gainsborough en Constable te zien. Reden genoeg voor een bezoek aan deze bijzondere tentoonstelling. Bestel je kaartjes bij het Dordrechts Museum.