Huis van Gijn doet mee aan Dag van het Kasteel

Dit jaar doet Huis Van Gijn voor het eerst mee aan Dag van het Kasteel tijdens het Pinksterweekend. Thema van dit jaar is Aan tafel! Over tafeletiquette en avondmode, tafeldekken en opdienen. Er zijn zowel 'upstairs' als 'downstairs' rondleidingen en bezoekers leren welk couvert je waarvoor gebruikt.

Het geven van diners was in de tijd van Van Gijn van groot sociaal belang onder de welgestelden. Er werd dan ook veel aandacht aan besteed door het hele huishouden. Met een speciale folder komen bezoekers erachter wat de dresscode was op basis van hoe lang van tevoren je een uitnodiging ontving en wat er zoal op het uitgebreide menu stond. Er golden ontzettend veel etiquetteregels, waarvan er vele nog steeds relevant zijn.


Ook zien bezoekers de ontwikkeling van de manier van tafeldekken; van service á la française in de middeleeuwen naar de service á la russe zoals we die nu kennen. Museumgidsen in kostuum vertellen de bezoekers er alles over tijdens Pinksteren.

Op zondag 19 en maandag 20 mei zijn er tussen 12.00 en 16.00 uur extra activiteiten in het museum rondom het thema:
- Ieder halfuur een korte thematour met een dame op stand of dienstbode langs de keuken, eetkamer, Salon en Zaal
- Inloopworkshops (alle leeftijden) in de Bovenkamer: servetten vouwen en menukaarten schrijven
- Oudhollandse spelletjes in de museumtuin
Op de maandag is er tevens tussen 12.00 en 14.00 uur een kleine historische proeverij. Laat je verrassen door de smaakvolle keuken van 1900!

Alle activiteiten zijn inbegrepen bij de museumentree, op basis van beschikbaarheid. Meer informatie is te vinden op www.huisvangijn.nl.

Wat: Dag van het Kasteel
Wanneer: 17 mei - 20 mei 2024 van 11:00 - 17:00 uur
Prijs: Op 19 en 20 mei geldt gereduceerd volwassenentarief van €10,- p.p.

Foto: Christine Reehorst - Dinertafel in de eetkamer Huis Van Gijn