Het grootste tekenfestival ter wereld krijgt Dordtse editie

Zet 21 t/m 24 september in je agenda want dan komt The Big Draw naar Dordrecht! Dit leuke festival staat helemaal in het teken van…tekenen. Het is een festival voor jong en oud en staat bol van de leuke activiteiten. Er zijn tekenmachines, exposities, workshops en verrassende acts. The Big Draw valt samen met Dordt Pakt Uit en dat betekent extra spektakel in de binnenstad.


Festival The Big Draw is overgewaaid uit Londen waar in het jaar 2000 de eerste editie van start ging. Tien jaar geleden werd het festival voor het eerst in Nederland georganiseerd en sindsdien is het een groot succes. Vanuit Nijmegen wordt het festival in dit 10-jarige jubileumjaar uitgebreid naar andere steden. In september gaat daarom het eerste Dordtse Big Draw Festival van start.

Bekijk de stad zoals je hem nog nooit gezien hebt

Het programma van The Big Draw Dordrecht staat bol van de activiteiten. Befaamd is de Ramenroute waarbij kunstenaars kunstwerken maken op etalages door de binnenstad. Je kunt de kunstenaars tijdens The Big Draw aan het werk zien en op zaterdag het eindresultaat bewonderen op bijna 30 winkels.

Niet alleen de ramen ook muren in de binnenstad worden het canvas voor kunstenaars. Met stoepkrijt worden murals gemaakt en zaterdag 23 september kun je een route langs de murals lopen.

Ook rolt er zaterdag een mega grote papierrol door de Voorstraat. Dat zijn meters aan leeg canvas voor jou. Iedereen kan meedoen en een leuke tekening maken. Pak de stiften, borduur voort op de tekening van iemand anders of maak een nieuwe creatie.

Workshops

In de binnenstad kun je tijdens The Big draw deelnemen aan creatieve workshops. Zo wordt er Manga tekenles gegeven in de bibliotheek aan de Groenmarkt. En wie de echte kneepjes van het Manga tekenen wil leren, kan meedoen aan een online masterclass van Mangaka Yukio Onishi, rechtstreeks uit Japan!

Anne Nies Keur neemt je in La Touriste mee in de pastel-tekenkunst van de 18e eeuw. Het is de tijd waarin overal tekengenootschappen gaan ontstaan (de oudste in Dordrecht!). Daar wordt veel geëxperimenteerd en ontdekt. Er wordt getekend in een prachtige historische ruimte. Er zijn verschillende genres: model, bloemstilleven, portret, of 'gezicht' (het interieur).

Ook voor kinderen zijn er leuke workshops en activiteiten. Zo kunnen ze papieren 3D insecten maken bij een workshop van kunstenaar Steffanie le Sage, kunnen ze een verhaal vertellen op papier onder begeleiding van kunstenaar Sjane de Haan en kunnen ze tijdens een vouw spel met kunstenaar Paul Schmitz de mooiste figuren creëren.

Verder zijn er bijzondere tekenmachines te bewonderen en kun je je door illustrator en vormgeefster Anjo Vrieling laten vastleggen als volkjesvertegenwoordiger en onderdeel worden van het volkje van Jaz (hoofdpersoon uit het prentenboek De planeet van Jaz).

Exposities

In Den Witten Haen is vanaf 23 september t/m 4 oktober een bijzondere expositie te zien van 50 werken van striptekenaars uit Bulgarije, Servië, Tsjechië en Polen. De werken worden nog één keer tentoongesteld en worden daarna geveild voor een goed doel. Namelijk de aanschaf van douchebedden voor Topoli, een tehuis voor meervoudig gehandicapte kinderen in Varna (Bulgarije). De werken worden op 4 oktober geveild door burgemeester Kolff.