Dit moet je weten over de Dordtse Boekenmarkt op 2 juli

Zondag 2 juli staat de binnenstad volledig in het teken van de Dordtse Boekenmarkt. De markt viert dit jaar maar liefst zijn 26e editie. Door de jaren heen is de Dordtse Boekenmarkt uitgegroeid tot één van de grootste boekenmarkten van het land. Elk jaar trekt het evenement tienduizenden bezoekers. Nieuw dit jaar is de uitbreiding met vinyl. Dus ook voor muziekliefhebbers is er genoeg te ontdekken. Een evenement wat je zeker niet mag missen!


  • De markt bestaat uit ruim 400 kramen door de Dordtse binnenstad
  • De Boekenmarkt begint om 10.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Ben je op zoek naar bijzondere edities, wees er dan op tijd bij!
  • Je vindt de markt op: Voorstraat Augustijn, Steegoversloot, Museumstraat, Nieuwstraat, Statenplein, Sarisgang, Visstraat, Bagijnhof en Groenmarkt.
  • Kom je voor vinyl? Bezoek dan het Steegoversloot aan de kant van de Voorstraat
  • Het kinderprogramma vind je op de Groenmarkt
  • Naast de boeken is er een aanvullend programma met muziek, theater, lezingen en exposities
  • De organisatie adviseert om zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te komen. De Dordtse Boekenmarkt is maar 10 minuten lopen van het Centraal Station en goed bereikbaar met bus, waterbus en fiets.
  • Wie met de auto komt, moet rekening houden met vertraging door werkzaamheden in en om Dordrecht. Parkeren kan gratis op het terrein Weeskinderendijk of betaald in garage Spuihaven, Achterom en Drievriendenhof. Garage Veemarkt is gesloten.
  • De plattegrond en meer informatie vind je op www.dordtseboekenmarkt.nl.

Voor de kinderen

Het domein voor de kinderen is ook dit jaar weer de Groenmarkt, voor de deur van Kinderboekwinkel De Giraf. Het ziet er daar altijd feestelijk uit met de gekleurde zeiltjes op mini-marktkraampjes. De jonge handelaren verkopen hier wat ze kwijt willen en dat varieert van (kinder)boeken, speelgoed en puzzels tot zelfgemaakte koekjes. Wees lief voor ze en ding niet teveel af, het is al spannend genoeg voor ze. Ga lekker even rondstruinen daar, koop iets (kleins) en maak een kind blij. Wie weet zit er dit jaar ook weer een muzikantje die wat centjes probeert te verdienen. Ook wordt er op verschillende tijden voorgelezen.

Herdenking afschaffing slavernij

In de programmering van de Boekenmarkt klinkt ook de herdenking van de afschaffing van de slavernij, 150 jaar geleden, door. In de Kunstkerk wordt door ’het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid’ een doorlopende videopresentatie gegeven van schrijvers uit het Nederlands erfgoed, waaronder dus ook schrijvers uit onze vroegere koloniën. Deze presentatie wordt afgewisseld met een lezing door prof. Jacqueline Bel over het belang van Eduard Douwes Dekker en de Max Havelaar in de tijd van verschijnen en heden ten dage. Een mooi programma dus!

Bach tussen de boeken

Het Bachfestival Dordrecht is een 2 jaarlijks festival dat in de even jaren in Dordrecht gehouden wordt. Dit jaar heeft het festival de wens om ook Bach te laten klinken tijdens de Boekenmarkt. Daarom kun je op de Visbrug en de Voorstraat verrast worden door de klanken van Bach op de accordeon. De Tall Tales Company vertelt er beeldende verhalen bij.