De Grote Kerk krijgt twee nieuwe klokken

Het is feest bij de Grote Kerk! Ter gelegenheid van de viering van 800 jaar Dordrecht krijgt de kerk er twee klokken bij. De klokken worden gegoten door de Italiaanse klokkengieter Emanuel Allanconi en jij kunt het proces met eigen ogen bekijken!

Deze unieke gebeurtenis vindt plaats op zaterdag 2 oktober. De klokken zijn bestemd voor de houten toren die bovenop de kerk staat, de zogenaamde Vieringstoren. Veel oude kerkgebouwen hebben zo’n toren. Daarin hangen doorgaans één of twee luidklokken, die mensen opriepen voor diensten en gebed. In Dordrecht is die toren nu leeg en daar komt dit weekend verandering in.

Eeuwenoude methode

Klokkengieter Allanconi gaat de klokken maken zoals dat eeuwen geleden ook gedaan werd. Dat betekent dat hij enkele dagen eerder al aanwezig was om voorbereidingen te treffen, zoals het bouwen van een stenen oven en het maken van de gietvormen in leem en zand. De uiteindelijke klokgieting zal op zaterdag 2 oktober in de avonduren zijn, als het tot meer dan 1100 graden gesmolten klokkenbrons prachtig in het donker zal oplichten.

Festiviteiten

De festiviteiten beginnen al om 11.00 ’s ochtends op het veld naast de kerk met:

- een straatcarillon voor kinderen met allerhande speeltoestellen die geluid maken
- concerten op de reizende beiaard door stadsbeiaardier Boudewijn Zwart en Lydia Zwart
- muziek optredens door musici uit Rusland
- optredens door poppenspeelster Lydia Zwart

Het gieten van de klok

Het officiële gedeelte begint om 19.30 uur met een openingswoord door de stadsbeiaardier Boudewijn Zwart. Om 20.00 uur begint een uitvoering van een nieuwe compositie van Zwart, voor orgel, koperblazers en (reizende) beiaard, waarbij het orgel in de kerk naar buiten wordt versterkt.Cor Ardesch bespeelt het Kam orgel en Boudewijn Zwart de beiaard. De blazers staan op de toren.

Om ca. 21.30 uur zal door de Italiaanse klokkengieter een klok worden gegoten bestemd voor de vieringtoren.

Foto's: Dordt Centraal