Upcycling: een frisse start voor je interieur

Een nieuw jaar betekent ook een frisse start voor je interieur. Nu de kerstboom er weer uit is, krijg je gelijk zin om je woonkamer weer te restylen. De woontrend voor 2023 is upcyclen. Door te upcyclen geef je extra karakter aan je interieur. Maar hoe doe je dat en wat heb je ervoor nodig? We leggen onze vragen voor aan Edith Mol van woonwinkel De Woonmol op de Voorstraat. Een leuke winkel waar restylen centraal staat.Upcyclen is dé woontrend van dit moment: maar wat is upcyclen precies?
Edith: ‘Leuke vraag! Upcyclen, recyclen, hergebruik, restylen; allemaal termen die nu veel gebruikt worden en toch alle 4 een iets andere betekenis hebben.
Upcylen is een oud onbruikbaar object omtoveren tot iets nieuws. Bijvoorbeeld van een kapot kastje gebruik je nog de poten om een tafel van te maken. Recyclen is het opnieuw gebruiken van materialen. Bijvoorbeeld oude kleding dat verwerkt wordt om nieuwe stoffen te maken. Hergebruik; dat is letterlijk spullen opnieuw gebruiken. Denk aan tweedehands kleding, gebruikte meubels, etc. Restylen; dat is iets een ander uiterlijk geven. Wat ik bij De Woonmol doe is eigenlijk meubels hergebruiken door te restylen en te upcyclen.’

Waarom is het leuk om te doen?
Edith: ‘Het is leuk omdat het mij iedere keer weer verrast hoe een meubel een totaal ander uiterlijk krijgt door een andere meubelknop, andere poten en door het in een andere kleur te verven.’Waarom is het nu zo populair?
Edith: ‘Het is nu zo populair omdat het goed is voor je portemonnee, het is duurzamer dan nieuw aanschaffen en je hebt iets unieks in huis met karakter. Hoe mooi wil je het hebben?’

De Woonmol is een restyle en upcycle store: wat kunnen mensen bij jullie vinden?
Edith: ‘Bij de Woonmol heb je keuze uit een assortiment van een deel nieuwe woondecoraties, maar vooral tweedehands woondecoraties. Daarnaast verkopen we meubels die de klant zelf kan restylen, maar ook verkopen wij gerestylede en geupcyclede meubels. We vinden het ook leuk om samen met de klant de kleur en het meubel uit te kiezen en voor ze aan de slag te gaan.’Hoe kunnen mensen zelf aan restyling en upcycling doen?
Edith: ‘Je kunt zelf ook heel veel aan restylen en upcyclen doen. Stel je hebt een kastje, dat nog goed is maar je bent er een beetje op uitgekeken. Dan kun je eenvoudig met een nieuw greepje, een sierlijstje, andere poten en het in een andere kleur te schilderen. Een hele mooie verf daarvoor is Fusion Mineral Paint.’

Wat is Fusion Mineral Paint precies? Wat kun je ermee en wat maakt het anders dan andere verven?
Edith: ‘Fusion Mineral Paint is een 100% acrylverf met een matte uitstraling. Het heeft een ingebouwde beschermlaag waardoor een vernis of wax in veel gevallen niet nodig is. De verf heeft weinig voorbereiding nodig en met 1 of 2 lagen heeft je meubelstuk al een compleet andere uitstraling. De verf is geschikt voor wanden, leer, glas, textiel en uiteraard voor meubels.

Fusion Mineral Paint heeft een aantal kenmerken waardoor het voor zowel de professional als de doe-het-zelver een uitstekende keuze is: het is milieuvriendelijk, vrij van lood, ammoniak, formaldehyde en ftalaten, er is weinig voorbereiding nodig, het is makkelijk aan te brengen, er is geen toplaag nodig, het heeft een uitstekende dekking, het geeft een gladde, matte afwerking en het is verkrijgbaar in prachtige kleuren.’Heb je ook een meubel dat je wilt restylen of upcyclen of zijn je muren toe aan een frisse nieuwe look? Ga dan langs bij De Woonmol voor Fusion Mineral Paint en goed advies. Hier kun je alle kleurstalen goed bekijken. Wil je gelijk bestellen? Dat kan natuurlijk ook, in de webshop van De Woonmol. 

Wil je meer feeling krijgen met het werken met deze mooie interieurverf of andere leuke items toevoegen aan je interieur, volg dan één van de workshops bij De Woonmol.