Bevrijdingsdag: dit is er te doen in Dordrecht

Bevrijdingsdag is de dag waarop we vieren dat we in Nederland in alle vrijheid kunnen leven. Op deze dag zijn er dan ook bijzondere activiteiten. We zetten er een aantal voor je op een rijtje:

De Bevrijdingstocht

Wandelvereniging Dordrecht & Omstreken organiseert op 5 mei de Bevrijdingstocht. Deze wandelingen gaan door Dordrecht en komen langs verschillende gedenkmonumenten. Je kunt kiezen uit een loop van 5, 10, 15, 25 of 35 kilometer. Inschrijven kan bij de startlocatie: vv GSC/ODS, Nieuwe Polderweg 50 in Dordrecht. Kosten van deelname zijn €4,50 per persoon en op vertoon van de Wandelvoordeelpas €3,50.

Lezingen en workshops in Den Witten Haen

Op Bevrijdingsdag worden door de Stichting Dordts Joods Overleg lezingen en workshops gegeven. Wethouder Tanja de Jonge opent deze bijzondere dag om 10.30 uur. Het programma bestaat uit workshops en lezingen, die gemiddeld elk ongeveer dertig minuten duren. Ze hebben plaats in de diverse zalen, ateliers en in de tuin van de Lunchroom Den Witten Haen. Zo kun je meer leren over de zin en tradities in het Jodendom, kennismaken met genealogie en onderzoek naar je voorouders en meer ontdekken over verzet, bevrijding en wat daarna kwam. In de workshops kunnen ook kinderen aan de slag. Bekijk het programma op www.sdjo.nl.

Vier bevrijding in Het Hof van Nederland


Op 5 mei organiseert Het Hof de eerste editie van HOF op Zondag. Een maandelijkse dag met verrassende workshops, interactieve rondleidingen en HOF Live Talks. Elke dag heeft een eigen thema wat aansluit bij waar het museum voor staat: vrijheid, vroeger en nu. Met HOF op zondag lanceert het Hof een concept dat mensen van alle leeftijden de kans geeft om op een toegankelijke manier kennis te maken met de geschiedenis en betekenis van vrijheid in Nederland.

Tijdens deze eerste editie zijn er voor kinderen workshops t-shirts ontwerpen met het thema Vrijheid. Terwijl zij creatief bezig zijn kunnen de ouders en verzorgen luisteren en meepraten in de HOF Live talk in de Vrijplaats. In het museum is ook een interactieve rondleiding met het thema Vrijheid. Of kies één van de Vrije Geesten audiotours om samen door het Hof te gaan.

Theatervoorstelling TussenTijd


Hou je van theater? Bezoek dan op 4 of 5 mei de bijzondere voorstelling 'TussenTijd' over de verborgen verhalen van het Biesbosch eiland. De locatie is het Biesbosch MuseumEiland. Jongeren uit de regio zijn op zoek gegaan naar de verhalen van de Tweede wereldoorlog, toen dit gebied veel schuilplaatsen herbergde.

De Biesbosch werd na de bevrijding van Noord-Brabant namelijk een grensgebied met het nog niet bevrijde Zuid-Holland. Er vonden gevaarlijke overtochten plaats om mensen, berichten of medicijnen naar de overzijde te brengen. Gidsen en koeriers waagden hun leven (niet altijd belangeloos) en deze crossings hebben het leven van mensen gered. Naar aanleiding van deze verhalen is de lopende voorstelling ‘TussenTijd’ gemaakt. Een bijzonder speels en eigen verhaal van regisseur Clara Peeters en choreograaf Lisa Dammiaans.

Aanvang zondag 5 mei: 12.30 en 14.30 uur. Een kaartje kost €5,- en bestel je hier. In combinatie met de voorstellingen kun je op het MuseumEiland ook deelnemen aan een Vrijheidsmaaltijd. Let op het aantal plaatsen is beperkt.


Kunstrondje Dordt

Natuurlijk zijn er op zondag 5 mei ook activiteiten die los staan van Bevrijdingsdag. Het is de eerste zondag van de maand en dat betekent ook Kunstrondje Dordt. Ontdek de vele vintage- en antiekwinkels en kunstateliers die Dordrecht rijk is. Snuffel tussen oude vondsten, boeken en brocante op meer dan 50 adressen. Open tussen 12.00 en 17.00 uur. Bekijk alle deelnemers op: www.kunstrondje.nl.

 

Kunst en antiek markt

Rondom de Nieuwkerk is er ook een kunst en antiek markt, met kramen van handelaren, lekker eten en gezellige muziek. Met het mooie weer belooft het weer extra gezellig te worden! Van 10.00 tot 17.00 uur.

Meet & greet bij ByBranderhorst.

Ben je een liefhebber van kunst en design? Dan mag je winkel/galerie By Branderhorst echt niet missen! Deze maand is er weer een te gekke kleurrijke expositie Hipaholic. Zondag 5 mei is er om 15.00 uur een leuke meet & greet met de kunstenaars. Je vindt ByBranderhorst op Voorstraat 199.