Shirwan Kadir opent Optiek Dordrecht op de Voorstraat

Shirwan Kadir is een bekende naam in de optiekwereld. 12 jaar lang was hij de eigenaar van Specsavers in Dordrecht, ook leidde hij veel opticiens op. Nu opent hij een eigen optiek op de Voorstraat: Optiek Dordrecht.

Meer dan 100.000 oogmetingen deed hij de afgelopen jaren. En ruim 20 jaar zit hij in het vak. Toch is hij zeer bescheiden over zijn kennis en kunde. Alles staat in dienst van de klant. 

“Ik hou van mijn vak”, vertelt Shirwan enthousiast. “Ik hou van de communicatie met klanten en het stukje techniek dat je toepast om de gezondheid van mensen te verbeteren. Niemand is hetzelfde. 40% van de mensen heeft een uniek oogprobleem. Als opticien moet ik heel goed luisteren naar de klachten van iemand om zo tot de beste oplossing te komen. Dat doe ik met heel veel plezier. Bij mij staat de klant altijd centraal."

Internationale merken en kindercollectie
Optiek Dordrecht biedt een brillencollectie met populaire internationale merken. Zo is er Woody, een mooie lijn uit Spanje. Ook Carven, OVP en MEXX zijn erg populair. 

“Ik wil iets bieden voor alle leeftijden”, vertelt Shirwan. “Daarom hebben we ook een uitgebreide kindercollectie. Kinderen krijgen door het gebruik van computers en tablets steeds vroeger te maken met oogklachten. Het is belangrijk dit goed te meten en een passende oplossing te vinden. En werken met kinderen is gewoon ook erg leuk.”

Het is mooi als je
je kennis mag overdragen

Docent optiekopleiding
Dordrecht is één van de vijf plekken in Nederland waar je een opleiding Optiek kunt vinden. Shirwan Kadir is hier al jaren een vaste docent. Zeker de helft van de opticiens in de Drechtsteden is door hem opgeleid. “De optiekwereld is een kleine wereld”, lacht Shirwan. “Lesgeven is ontzettend leuk. Er zijn mensen van 17 tot 57, allemaal met passie voor het vak. En ze komen uit alle windstreken en van allerlei niveaus. Het is mooi als je je kennis op hen mag overdragen.”

Naast opticien is Shirwan ook contactlensspecialist. “Vooral de kennis van harde contactlenzen neemt bij steeds meer opticiens af. Terwijl die kennis juist hard nodig is. Ook voor die problemen kunnen mensen hier terecht”.

Tweede liefde
Het is duidelijk, dit is iemand met passie voor zijn vak. Toch is optiek zijn tweede liefde. “Sport was mijn eerste liefde”, vertelt de vrolijke opticien. “Ik worstelde op zeer hoog niveau. Op mijn 24e ben ik vanuit Iran naar Nederland gevlucht. Hier heb ik het sporten weer opgepakt. Helaas mocht ik niet voor Nederland uitkomen op EK’s en WK’s omdat ik nog geen 5 jaar hier was. Uiteindelijk heb ik bewust de keuze gemaakt voor een nieuwe carrière en dat werd de optiek. In Iran word je heel goed opgeleid in vakken als wiskunde, natuurkunde, chemie en techniek. Die kennis kon hier helemaal in kwijt.”

Optiek Dordrecht opent zaterdag om 10.00 uur haar deuren op de Voorstraat 271. De winkel is van woensdag t/m zaterdag geopend. 

“Ik heb er enorm veel zin in. Ik heb jarenlang met veel plezier in het centrum van Dordrecht gewerkt. Het zou erg leuk zijn om oude klanten weer terug te zien”. De andere dagen blijft Shirwan zijn kennis overdragen aan andere opticiens.