Ken jij de leuke tours van Ontdek Dordrecht al?

Wist je dat Dordrecht vol verborgen verhalen en spannende geschiedenis zit? Dat de straten waar je dagelijks doorheen loopt bijna allemaal geheimen bevatten waar jij geen weet van hebt? Reden genoeg om een tour te boeken bij Ontdek Dordrecht! Geen saaie rondleidingen maar interactieve tours vol boeiende verhalen, verteld door professionele gidsen met een passie voor onze mooie stad.


We spraken met Remy Balistreri, de drijvende kracht achter Ontdek Dordrecht. Een geboren en getogen Dordtenaar én docent geschiedenis. Zo’n docent die je allemaal op school had willen hebben. Jong, bevlogen, vol humor en een geweldige verhalenverteller. 

Wie met Remy op pad gaat, leert een hele nieuwe stad kennen. Onder de naam Ontdek Dordrecht startte hij zijn eerste tours in Dordrecht. Al snel werd de vraag zo groot dat het team is uitgebreid tot 6 gidsen met 4 boeiende thematours en de mogelijkheid tot privétours.


Remy Balistreri oprichter van Ontdek Dordrecht (rechts) en gids Jeroen Tol

Met een gids zie je meer

‘Met een gids zie je meer’ , is het motto van Remy. ‘En dat is ook de kracht achter Ontdek Dordrecht. De stad zit vol bijzondere verhalen en die willen we graag vertellen.’ Al tijdens zijn studie in Utrecht begon hij met het geven van rondleidingen en nam hij toeristen mee de Domtoren op. Ook gaf hij rondleidingen in Rome en Rotterdam. Maar Dordrecht is de stad waar zijn hart ligt. ‘Dordt heeft zoveel mooie historie’, vertelt hij enthousiast. ‘Het is een stad maar met de gemoedelijke sfeer van een dorp. En hier is zoveel moois te zien!’ 

Verborgen Parels

Remy begon Ontdek Dordrecht met de rondleiding Verborgen Parels, een tour langs de 'hidden gems' van Dordrecht. 'Deze rondleiding is voor veel mensen een kennismaking met de stad. Maar er komen ook heel veel Dordtenaren en dat is leuk. Na een tour kijken mensen echt met andere ogen naar hun stad en weten ze dingen die ze graag weer vertellen aan anderen. Dát is waar we het voor doen!'

4 TOFFE TOURS (AND MORE TO COME)

Inmiddels staan er vier toffe tours op het programma en is het aantal gidsen in korte tijd uitgegroeid tot zes. De Wijn & Bier Tour is één van de toffe tours die je kunt boeken bij Ontdek Dordrecht. De tour Verborgen Parels brengt je langs alle highlights en ‘hidden gems’ van de stad. Tijdens de Water & Havenstour ontdek je alles over de geschiedenis van het eiland Dordrecht en het water. En de tour Hofjes & Tuinen brengt je langs alle prachtige hofjes die Dordrecht rijk is. En daar blijft het niet bij...


Vol plannen

‘We zitten vol leuke plannen voor nieuwe tours. Zo gaan we tours voor kinderen doen en we zijn nu tours met andere leuke thema’s uit het uitwerken. En daar zitten hele bijzondere dingen bij’, lacht Remy. ‘Eén van de nieuwe mogelijkheden zijn tours met e-choppers! Touren met de e-choppers door de stad én boeiende verhalen van een gids: dat is een geweldige combinatie!’

Gezelligste plekken

Het enthousiasme van Remy is aanstekelijk. Eerder volgden we met de Dordrecht City App al de tour Verborgen Parels. Vandaag staat de Wijn & Biertour op het programma. 

Onze gids is Jeroen Tol. Met zijn 24 jaar en berg enthousiasme weet hij niet alleen de interessante maar ook de gezelligste plekken van Dordrecht te vinden. Dat ook hij een docent geschiedenis is, helpt zeker. ‘Vaak zie je mensen achter een rondleider aansjokken’, lacht hij. ‘Dat kan echt veel leuker!’ 

Vol enthousiasme neemt hij ons vandaag mee de stad door voor de Wijn & bier tour. We horen bijna de geluiden op de kades en zien de schepen vol wijn al helemaal voor ons. We bezoeken verborgen wijnkelders en oude brouwerijen. 

Jeroen wijst ons op dingen die we nog niet eerder zagen en vertelt alles over de boeiende wijn- en biergeschiedenis van de stad. Als afsluiting mogen we een kijkje nemen in een café dat deel uitmaakte van de oudste brouwerij van Dordrecht. Een hele leuke en boeiende wandeling die voor de gelegenheid afsluiten met een lekker biertje op het Scheffersplein. 

PASSIE VOOR DORDRECHT

'Al onze gidsen zijn bevlogen Dordtenaren én ervaren gidsen', vertelt Remy als we vragen naar de rest van het team. 'Zij weten als geen ander hoe ze boeiende verhalen moeten vertellen en laten je met andere ogen naar de stad kijken. Eddy Booman is echt een meersterverteller met veel humor. Hij is 40 jaar geschiedenisdocent geweest en is al jaren gids. Hij kan goed verbanden leggen tussen geschiedenis, heden, kunst en architectuur. Lisette van Gameren is ook al 15 jaar gids en Dordtoloog van het eerste uur. Daarnaast is ze fotograaf. Zij laat je met andere ogen kijken naar de stad'.

Casper Langendoen is de één na laatste aanwinst voor het team. Ook hij is Dordtoloog en al 3 jaar stadsgids. En recent werd het team aangevuld met Larisa Sjoerds, beeldend kunstenaar, museumdocent en ervaren gids voor o.a. het Dordrechts Museum.Tour met vrienden, familie of collega’s

Wil jij ook zo’n leuke tour van Ontdek Dordrecht boeken? Kijk dan in de agenda van de Dordrecht City App naar de data of boek op www.ontdekdordrecht.com. Deelname kost €7,50,- per persoon. Voor houders van een Dordtpas is deelname gratis. Welke tour je ook kiest, zorg dat je je camera of telefoon bij de hand hebt want je gaat volop mooie foto’s maken! 

Wil je liever een privétour met je vrienden, familie of collega’s? Dat kan elke dag! Neem gerust contact op met Remy. Hij vertelt je graag over de vele mogelijkheden!