Museum Huis van Gijn

Nieuwe Haven 30, Dordrecht

Zoals dit museum zijn er maar weinig in Nederland. Een uniek kijkje in een patricierswoning van de vorige eeuw. Lees verder

Museum Huis Van Gijn is echt een aanrader. Het gebeurt niet vaak dat je een kijkje kunt nemen in een woning van ruim een eeuw geleden. En niet zomaar een woning. De bewoner, Simon van Gijn was jurist, bankier en hartstochtelijk verzamelaar. Hij woonde in dit prachtige patriciërshuis aan de Nieuwe Haven.

De heer des huizes had een goede smaak én een aanzienlijk vermogen en dat zie je ook terug in de prachtige gedecoreerde kamers en de mooie collecties die hij verzamelde.

Simon van Gijn was al jong geïnteresseerd in geschiedenis en aangemoedigd door zijn moeder begon hij met het verzamelen van historische prenten. Als 19de-eeuwse collectioneur ontwikkelde hij een brede belangstelling: van historieprenten, wapens en schepen tot munten, zilver, keramiek, interieurs en speelgoed. En alles kreeg een mooi plekje in zijn huis.

Het gebeurt zelden dat een huis met zo’n prachtig interieur en vele verzamelingen zo goed bewaard blijft en te bezichtigen is. Simon van Gijn liet alles na aan de Vereniging Oud Dordrecht en bedong dat de woning na zijn dood een museum zou worden. En dat is het nu nog steeds.

Wil je weten hoe het was om in die tijd te leven? Neem dan zeker een kijkje in dit unieke museum. Vergeet dan ook de bovenste verdieping niet, want hier is een hele bijzondere collectie kinderspeelgoed te bewonderen.

Tip: voor kinderen is het erg leuk om de Inspecteur ZieZo audiotour te doen. Ze spelen dan de hoofdrol in een Agathie Christie achtig hoorspel en moeten zo een mysterie oplossen.

Bij het museum is ook een mooie tuin waar je heerlijk wat kunt drinken. Dit kan ook los van het museumbezoek.