Museum 1940 - 1945

Nieuwe Haven 27 - 28, Dordrecht

Indrukwekkend museum over de oorlog en de rol van Dordrecht in het verzet Lees verder

Museum 1940 – 1945 vertelt je alles over de Tweede Wereldoorlog en het verzet in en om Dordrecht. De positie van Dordrecht was in de Tweede Wereldoorlog namelijk van groot strategisch belang. Door de ligging maar ook door de waardevolle spoor- en verkeersbruggen bij Moerdijk en Zwijndrecht.

Wat gebeurde er in deze periode? En wat betekende dit voor de Dordtse bevolking? Het museum heeft een uitgebreide collectie foto’s, posters, boeken, lokale dagbladen en pamfletten die een goed beeld geven van deze periode. Ook zijn er talrijke historische uniformen, geweren, handvuurwapens en gebruiksvoorwerpen te zien. Zelfs een originele Willys Jeep en oude rijwielen kom je in het museum tegen. Aangevuld met strategische maquettes geeft de collectie een goed beeld van deze donkere periode in onze vaderlandse geschiedenis.

In de filmzaal worden films uit de Tweede Wereldoorlog getoond, met onder andere de aanval op de Moerdijkbruggen door Duitse parachutisten en de Biesboschcrossing. Ook is er audiovisueel materiaal is aanwezig waarop onder andere de opkomst van de nazi's in de jaren dertig, de bezetting, vervolging, verzet en de bevrijding te zien zijn.

Voor kinderen is er een kinderspeurtocht aanwezig. Bezoekers die graag meer informatie willen kunnen gebruik maken een aanwezige gids van het museum.

Nieuwe Haven 27 - 28, 3311 AP Dordrecht