De Voorstraathaven en Wijnhaven

De oudste havens van Dordrecht, die dwars door de historische binnenstad lopen Lees verder

De Voorstraathaven is de oudste haven van Dordrecht, dwars door het historische centrum van de stad. Op veel plekken in de stad heb je prachtige doorkijkjes over het water.

Dordrecht is ontstaan aan de stroom de Thure, de latere Voorstraathaven. Vroeger kon je op meerdere plekken in de Voorstraathaven aanleggen om je handelswaar te laden of lossen. Dordrecht kreeg in 1299 stapelrecht, wat zorgde voor een enorme economische groei. Stapelrecht hield in dat veel goederen die over de Lek en de Merwede werden vervoerd, eerst in Dordrecht op de markt moesten worden gebracht voor ze verder werden getransporteerd. Dit luidde de Gouden Eeuw van Dordrecht in (1350 – 1450). Door de stapel werd Dordrecht een knooppunt van handelsactiviteiten. Uit alle delen van de wereld werden er goederen verhandeld en geconsumeerd. Toen de Voorstraat Haven te klein werd, werden andere havens gegraven.

De Voorstraathaven is bijzonder omdat hij onder het stadhuis doorloopt en onder het Scheffersplein! Over de haven zijn maar liefst 7 bruggen gebouwd: de Leuvebrug, de Pelserbrug, de Lombardbrug, de Visbrug, de Tolbrug, de Wijnbrug en de Nieuwbrug. Op elk van deze bruggen heb je een uniek uitzicht over een deel van de haven! Na de Wijnbrug gaat de Voorstraathaven over in de Wijnhaven.

Tip! Boek een boottochtje en vaar over de Voorstraat Haven! Een geweldige ervaring. Of wandel vanaf de Grote Kerk langs de Voorstraathaven naar het Groothoofd en drievierenpunt. Onderweg kom je veel prachtige bezienswaardigheden tegen.

Op de Voorstraat vind je tal van leuke winkels, gezellige terrassen, fijne restaurants, bijzondere antiekzaken en prachtige monumenten.