Stadhuis

Stadhuisplein 1, Dordrecht

Prachtig, monumentaal gebouw in het hart van de oude binnenstad Lees verder

Het Stadhuis van Dordrecht is een prachtig, monumentaal gebouw in het hart van de oude binnenstad. Onder het stadhuis vind je mooie kruisgewelven en bijzonder is dat je er zelfs onderdoor kunt varen!

Toch werd het stadhuis oorspronkelijk niet gebouwd als stadhuis. Het werd in 1383 namelijk gebouwd als beurs voor naar Dordrecht uitgeweken Vlaamse lakenhandelaren. Pas in 1554 werd het verbouwd tot Stadthuys en tot op de dag van vandaag zetelt er het Dordtse stadsbestuur.

Eén zondag per maand en tijdens de Open Monumentendagen kun je het stadhuis bezichtigen. Bovenin het stadhuis kun je nog de oude gevangeniscellen terug zien uit de 17e eeuw. Gevangenen werden vroeger vooral in kelders gevangen gezet. Maar door het risico van het stijgende water werden de gevangenen bovenin het gebouw “gehuisvest”.

Het stadhuis raakte zijn middeleeuwse gevel kwijt bij een grote verbouwing in de 19e eeuw. Toen kreeg het stadhuis de huidige neo-classistische gevel met de leeuwen.

Door de mooie trappen is het gebouw ook erg populair als trouwlocatie. De Kennedy zaal waar vroeger de schouten en schepenen vergaderden is nu in gebruik als trouwzaal.

In de ruimte onder het stadhuis met de prachtige kruisgewelven is nu restaurant De Raedtskelder gevestigd. De ruimte is ook te huur voor feesten en bijeenkomsten.

Stadhuisplein 1, 3311CR Dordrecht