Van de Kunst en de Rand: on tour in het museum

Online tour langs schilderijen en hun lijsten in het Dordrechts Museum Lees verder

De lijsten van schilderijen, we kijken er meestal overheen. Maar nu even niet. Want een lijst doet er wel degelijk toe. Rijk versierd of sober en strak, zwart of verguld, glanzend of mat − de lijst heeft effect op het schilderij en hoe je daarnaar kijkt. Het Dordrechts Museum maakte er een korte film over die dinsdag 9 maart om 20.00 uur in première gaat.


,,Het effect van een schilderijlijst kan enorm zijn. De lijst is onderdeel van het kunstwerk en het is zo zonde als die over het hoofd wordt gezien”, vertelt conservator Liesbeth van Noortwijk. In de korte film ‘Van de kunst en de rand’ wandelt de kijker langs allerlei verschillende typen lijsten die verspreid door het museum hangen.

Een lijst heeft niet alleen praktische functie, namelijk het voorkomen van beschadigingen en stoffigheid aan de randen van een schilderij, maar het kan er ook voor zorgen dat een schilderij meer opvalt. Ook in het gebruik van lijsten zijn trends te zien. Van een eenvoudige houten lijst in de 16e eeuw tot de vergulde lijsten in de 17e eeuw.

Laat je meenemen langs de schilderijen en kijk op een andere manier naar de lijsten!
Van de kunst en de rand: te zien vanaf 9 maart om 20.00 uur op www.dordrechtsmuseum.nl.