12 Angry Men

Cinema The Movies

Eénmalig ihkv 450 Jaar Eerste Vrije StatenVergadering Op 9 & 10 juli viert Dordrecht het Hoffestival. Ter gelegenheid van de 450e verjaardag van de Eerste Vrije Statenvergadering in 1572. Deze vergadering van 12 Hollandse steden in Dordrecht markeert het… Lees verder

Eénmalig ihkv 450 Jaar Eerste Vrije StatenVergadering

Op 9 & 10 juli viert Dordrecht het Hoffestival. Ter gelegenheid van de 450e verjaardag van de Eerste Vrije Statenvergadering in 1572. Deze vergadering van 12 Hollandse steden in Dordrecht markeert het begin van het verzet tegen Spanje, de vorming van een onafhankelijke republiek en de erkenning van godsdienstvrijheid. In aanloop naar het festival presenteert The Movies drie films over vergaderingen met beslissingen die voor mensen het verschil maken tussen onderdrukking en vrijheid of tussen leven en dood.

In het jubileumweekend zelf vertonen we 12 Angry Men waarin een jonge tiener, afkomstig uit de achterbuurten van de stad, wordt er van beschuldigd zijn vader te hebben vermoord. Het is aan de jury om zich uit te spreken over de zaak.

De twaalf leden van de jury krijgen te horen dat als ze het 'schuldig' uitspreken, de jongen de doodstraf zal krijgen. De zaak lijkt duidelijk en de leden denken naar huis te kunnen gaan, maar één jurylid (Henry Fonda) is niet overtuigd en is tegen de veroordeling. Ze moeten elkaar zien te te overtuigen.

Nieuwstraat 60-62, 3311 XR Dordrecht

Alle data