Dicht Bij Vermeer

Cinema The Movies

Het lukt niet meer in het museum, wel met deze docu... Gouden Kalf winnaar Suzanne Raes geeft een unieke inkijk in de totstandkoming van de grootste Vermeertentoonstelling ooit. Ze volgt de curatoren Gregor Weber en Pieter Roelofs en restauratoren Abbie… Lees verder

Het lukt niet meer in het museum, wel met deze docu...

Gouden Kalf winnaar Suzanne Raes geeft een unieke inkijk in de totstandkoming van de grootste Vermeertentoonstelling ooit. Ze volgt de curatoren Gregor Weber en Pieter Roelofs en restauratoren Abbie Vandivere en Anna Krekeler van het Rijksmuseum in hun missie om zoveel mogelijk van de 37 overgebleven Vermeer-schilderijen samen te brengen. Daarbij willen ze een completer beeld geven van de schilder. Want zijn schilderijen zijn wereldberoemd, maar over Johannes Vermeer (1643-1671) zelf weten we weinig; geen zelfportretten, brieven, of notities.
Een fascinerende documentaire die veel laat zien: de noodzakelijke diplomatie om Vermeers in bruikleen te krijgen, de nieuwe kennis die ontstaat door schilderijen onder de microscoop te ontleden, de spanning over de vraag: "Is het wel een echte Vermeer?" en de theorieën over hoe onderscheidend hij te werk is gegaan. Maar bovenal toont Dicht bij Vermeer de aanstekelijke liefde en ontroering van alle betrokkenen voor de kunst van Vermeer. Ze leren ons beter te kijken naar Gezicht op Delft, Het Melkmeisje of Het Meisje met de Parel.

Nieuwstraat 60-62, 3311 XR Dordrecht