Movies Classic: Mamma Roma

Cinema The Movies

Pier Paolo Pasolini (1922 -1975) behoort tot de meest visionaire (en controversiële) filmmakers uit de Italiaanse cinema. Hij begint zijn oeuvre in de stijl van Rosselini's Neo Realisme. Mamma Roma uit 1962 is zijn tweede film en heeft zijn plaats verdien… Lees verder

Pier Paolo Pasolini (1922 -1975) behoort tot de meest visionaire (en controversiële) filmmakers uit de Italiaanse cinema. Hij begint zijn oeuvre in de stijl van Rosselini's Neo Realisme. Mamma Roma uit 1962 is zijn tweede film en heeft zijn plaats verdiend in de filmgeschiedenis vooral dankzij de magistrale rol van Anna Magnani.

Zij speelt Mamma Roma, een prostituee die uit het rosse leven denkt te kunnen ontsnappen wanneer haar pooier Carmine gaat trouwen. Gedreven begint ze als marktkoopvrouw en ze ritselt een baantje voor haar eenzelvige zeventienjarige zoon Ettore. Haar wensdroom voor een respectabel leven wordt echter snel de grond in geboord, want haar oogappel blijkt een dwarse puber te zijn, die met verkeerde vriendjes omgaat.

Het is 100 jaar geleden dat Pasolini werd geboren. Het Eye Filmmuseum brengt deze klassieker opnieuw in roulatie na een volledige digitale restauratie.

Nieuwstraat 60-62, 3311 XR Dordrecht

Alle data