Bunkerdag

Op deze dag gaan de bunkers van de Atlantik Wall voor één dag open voor publiek Lees verder

Vaak onopvallend verborgen in het landschap, ligt de Nederlandse kust nog vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 3 juni is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan van Zeeland tot en met de Waddeneilanden de bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. De betonnen kolossen zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting.

Dit jaar is in Dordrecht weer Kazemat Type P te bezichtigen. Ook de manschappenbunker in Dordrecht gaat open. Hij is uniek in zijn soort door de Flakbedding, een luchtafweergeschut, op het dak. De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een ruim 5000 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen.

Dordrecht nam een sleutelpositie in tussen de steden Breda en Rotterdam. Een belangrijke verkeersweg en de spoorlijn die over het Eiland van Dordrecht liepen, verbonden Brabant met Zuid-Holland. Wie deze in bezit had, beheerste de verbinding van het gebied ten zuiden van de grote rivieren en Rotterdam. Langs de buitenste dijken van het Eiland van Dordrecht staan op een regelmatige afstand van elkaar de bunkers als intrigerende betonnen huisjes. Ze zijn gemaakt als groepsschuilplaats, tussen februari en mei 1940, in opdracht van de Nederlandse Staat. De Duitse bezetter bouwde het steunpunt uit met bunkers ter verdediging van de bruggen over het Hollands Diep.

In de manschappenbunker, die is ingericht als museum, zie je hoe de manschappen in deze bunker verbleven. Daarnaast is er een collectie te zien van spullen uit de oorlog en er wordt er een film getoond over de bevrijding van Dordrecht. Iets verderop aan de Rijkswaterstraatweg vind je Kazemat Type P, een Nederlandse bunker. Deze kazemat bood ruimte aan 13 soldaten. De nabijgelegen Tobruk is ook geopend.

Om stil te staan bij de ingrijpende gevolgen van de Atlantikwall zijn er naast de bunkerbezichtigingen door het hele land verschillende activiteiten voor jong en oud. Tijdens wandelingen en rondleidingen worden de verhalen van de wijk en haar inwoners nieuw leven ingeblazen. Acteurs tonen hoe het leven er in en rond de bunkers aan toe ging. Historische voertuigen vervoeren de bezoekers tussen de verschillende bunkerlocaties. Filmvertoningen met historisch beeld brengen ons terug naar voorbije tijden. Bekijk de website voor de locaties van de activiteiten. Speciaal voor kinderen is er een opdrachtenboekje om meer te leren over dit stukje geschiedenis van ons land.

Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl

Tickets zijn online en op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende bunkerlocaties.